Linkovi

Teorije zavere o Kenedijevom ubistvu opstaju


50 godina posle ubistva predsednika Džona Kenedija, deo američke javnosti i dalje sumnja u zvaničnu verziju po kojoj je Li Harvi Osvald bio usamljeni napadač.

Dok se u Dalasu obeležava pedeseta godišnjica atentata na predsednika Džona F. Kenedija, sumnje u zvaničnu verziju tog dogadjaja i dalje postoje. Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina Amerikanaca veruje da je postojala zavera za ubistvo predsednika, iako istražitelji nisu pronašli nijedan verodostojan dokaz koji bi podržao tu teoriju. 50-godišnjica Kenedijevog ubistva privukla je brojne skeptike i pristalice teorija zavere da se okupe u Dalasu.

Jedan od najglasnijih zagovornika teorije zavere u Americi, radijski voditelj Aleks Džons, ovih dana emituje program uživo sa Dili Plaze, nedaleko od mesta gde su meci pogodili predsednika Kenedija pre 50 godina.

Gradonačelnik kaže da vam nije dozvoljeno da kažete da ne verujete u zvaničnu verziju. Šta treba da poručite gradonačelniku? Ja mu kažem da ide dodjavola.”

Organizatori komemoracije u Dalasu isplanirali su ozbiljnu, dostojanstvenu ceremoniju na kojoj nema mesta tvrdnjama o zaveri. Medjutim, nekima su sumnjivi čak i radovi na putu koji se odvijaju na ovoj lokaciji u poslednjem trenutku pred komemoraciju.

Prema rezultatima anketa, većina Amerikanaca kaže da nije zadovoljna pričom da je Li Harvi Osvald samostalno izvršio taj zločin. Medju njima je Mendi iz Feniksa u Arizoni koja kaže – “Ne mislim da je samo jedan napadač pucao u Kenedija.”

Keli Elison je postala skeptična zbog materijala koji dovodi u pitanje zvaničnu verziju dogadjaja. “To vas navodi na razmišljanje šta se zaista dogodilo”, kaže Keli.

Stanovnik Dalasa Mark Ouks kaže da je izneo u javnost činjenice, uključujući i film koji je snimila jedna žena u staroj sudnici, na kojem se možda vidi drugi napadač. Film je snimljen prekoputa Dili Plaze, sa brežuljka nazvanog Gresi Nol, mesta odakle je, prema uverenju nekih teoretičara zavere, drugi napadač pucao u predsednika.

"Ona je jedina osoba koja je snimala Gresi Nol sa veće visine. Zapanjujuće je što niko od istražitelja nije razgovarao sa njom, a ona kaže da je videla dim sa tog mesta”, ističe Ouks.

Pisac i autor teorija zavere Riči Gilbrajd kaže da su mnogi ljudi nezadovoljni zvaničnom verzijom. "Ili je sve sam izvršio Li Harvi Osvald ili postoji velika zavera. Nema drugog objašnjenja za ovaj zločin”, dodaje on.

Postoje desetine teorija o tome ko je bio umešan i kako je zavera izvršen. Gilbrajd kaže da zbog toga teoretičari zavera vode užarene rasprave.

"Vatreno se raspravljamo jedni sa drugima, ljutimo jedni na druge, kažemo “ne, ne, nisu to bili oni ili ovi, ti si lud, pogledaj ove dokaze…”

Psiholozi kažu da teorije zavere privlače ljude jer im je teško da prihvate da zločin sa tako ogromnim posledicama nije povezan sa nekim velikim, komplikovanim planom. Medjutim, istražitelji koji podržavaju zvaničnu verziju kažu da, dopadalo se to ljudima ili ne, činjenice pokazuju da je Li Harvi Osvald pucao iz puške sa prozora na šestom spratu starog skladišta i sasvim sam promenio istoriju.
XS
SM
MD
LG