Linkovi

Strategija: Milion novih poslova do 2020.


Ministarska konferencija Investicionog komiteta za Jugoistočnu Evropu u Sarajevu, 21. novembra 2013.
Ministarska konferencija Investicionog komiteta za Jugoistočnu Evropu u Sarajevu, 21. novembra 2013.

Povećanjem stope zaposlenosti sa 39 na 44 odsto u regionu - broj zaposlenih će se povećati za milion, suština je regionalne strategije Jugoistočna Evropa 2020.

Najvažniji cilj regionalne strategije koja je danas usvojena na ministarskoj konferenciji u Sarajevu je otvaranje milion radnih mesta u jugoistočnoj Evropi do 2020. godine. U prisustvu ministara ekonomije šireg regiona, generalni sekretar Veća za regionalnu saradnju Goran Svilanović je istakao da regionalna strategija Jugoistočna Evropa 2020 predviđa aktivnosti na nacionalnom nivou:

"U prethodnih pet-šest godina, od početka ove krize, 800.000 ljudi je ostalo bez posla u regionu. Cilj je da do 2020. se otvori milion novih radnih mesta, da potpuno okrenemo ove tokove. I to što mi sada pokušavamo da uradimo je da usmerimo pažnju svakoj pojedinoj vladi da je ono što je najvažnije – da se brinu o ljudima koji žive u ovim zemljama, o tome da li rade, kako i pod kojim uslovima rade i da stalno nastoje da povećaju broj zaposlenih."

Ministar u Vladi Srbije Branko Ružić je naglasio da se nada da će svi ciljevi u strategiji biti ispunjeni i da će pomoći celom regionu, a zamenica ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević Dizdarević je rekla da regionalna saradnja zemalja Zapadnog Balkana mora igrati ključnu ulogu u ubrzavanju ekonomskog rasta, smanjenju siromaštva i ekonomske nejednakosti:

"Želim da duboko verujem u to da će to biti jedan veliki, posvećeni pristup ispunjavanju strateških cijeva, ako ništo drugo, a ono barem zbog toga što je strategija jugoistočne Evrope u liniji sa strategijom EU. A koliko znam, zemlje regiona su posvećene putu ka punopravnom člansvtu EU."

Strategijom se, inače, naglašava zajednička vizija zemalja jugoistočne Evropi da se otvore radna mesta tako što će se povećati stopa zaposlenosti sa 39 na 44 odsto

Strategiju je pripremio Sekretarijat Saveta za regionalnu saradnju u konsultacijama sa vladama zemalja iz Jugoistočne Evrope, Evropskom komisijom i drugim regionalnim i međunarodnim institucijama.
XS
SM
MD
LG