Linkovi

Buran "Premijerski sat" u Podgorici


Premijer Crne Gore odgovara na pitanja poslanika za vreme "Premijerskog sata". Foto: Biro
Premijer Crne Gore odgovara na pitanja poslanika za vreme "Premijerskog sata". Foto: Biro

Premijer Crne Gore, Milo Djukanović, odgovarao je na pitanja poslanika iz opozicije o ekonomskim i socijalnim problemima, kao i tome da li su neki pojedinci u toj državi izuzeti iz vladavine prava.

Jačanje vladavine prava preduslov je razvoja države, i to je Vlada prepoznala kao prioritet, kazao je crnogorski premijer, Milo Đukanović u parlamentu u okviru institute Premijerski sat

Đukanović je, odgovarajući na poslaničko pitanje Mladena Bojanića, rekao da o stepenu ozbiljnosti kojom Vlada pristupa problemima govore pozitivne ocjene članica Evropske unije i NATO-a.

Bojanić je pitao da li će, kada i koje aktivnosti preduzeti Vlada kako bi se uspostavila puna vladavina prava u Crnoj Gori, s obzirom na to da postoji, kako je rekao, određen broj osoba koje su izuzete iz sistema.

‘Imamo u Crnoj Gori selektivnu primjenu zakona, a pojedinci su jači od institucija. To vidi i Brisel, a bliskost sa premijerom je garancija da su pojedinci iznad zakona’, kazao je Bojanić.

Premijer je kazao da je ovogodišnji Izvještaj o napretku detaljniji od prethodnih i da je veoma afirmativan, ‘što pokazuje koliko je Vlada ozbiljno shvatila pregovore’.

‘Možemo očekivati sve bolje izvještaje o napretku. Postoje sve pretpostavke da izvještaj za 2014. bude još afirmativniji i konkretniji’, dodao je Đukanović.

Đukanović je, odgovarajući na ostala pitanja poslanika kazao da je strukturni problem crnogorske ekonomije nepovoljan odnos radnika i penzionera, odnosno to što na 1,7 radnika dođe jedan penzioner.

U susret donošenju Zakona o budžetu za narednu godinu, Vlada će preduzeti mjere za suzbijanje siromaštva kod socijalno najugroženijih kategorija stanovništva.

‘Moramo stvarati uslove za veću zaposlenost, a kako to uraditi? Ne tako što ćemo prepadati investitore ili propisivati veća poreska opterećenja već je jedina šansa da im ponudimo bolje uslove od drugih’, rekao je Đukanović.

On je naveo da je malo prostora ostalo za dalje stezanje kaiša, jer se to uradilo u socijalno najosjetljivijim mjestima, koja su donedavno predstavljala zabranu.

Inače, današnji Premijerski sat obilježio je verbalni incident između premijera i poslanika Pozitivne Crne Gore, nakog kojeg su poslanici Pozitivne napustili sjednicu Skupštine. Prethodno je u oštroj polemici sa premijerom, poslanik Pozitivne Mladen Bojanić rekao je da je Đukanović uzeo kredit od 3,1 miliona EUR od Prve banke da kupi par hektara zemlje u Budvi po neregularnim uslovima. Uz taj, Bojanić je nekoliko Đukanovićevih privatnih poslovnih poteza okarakterisao kao nezakonite.

Đukanović je uzvratio da iz ovog izlaganja govori glas osnivača stranke, predstavnika medijske mafije u Crnoj Gori, koji su osnovali stranku sa namjerom da odbrane svoj kriminal. Potom je reagovao poslanik Pozitivne, Dritan Abazović kome se Đukanović obratio pogrnim riječima i pozivom na fizički sukob.

Nakon što su poslanici Pozitivne napustili sjednicu, premijer Milo Đukanović izvinio se crnogorskom parlamentu i javnosti, ali ne i poslanicima kojima se obratio.
XS
SM
MD
LG