Linkovi

Obama uručio Medalje slobode


Predsednik Obama uručuje Medalju slobode bivšem predsedniku Bilu Klintonu na ceremoniji u Beloj kući.
Predsednik Obama uručuje Medalju slobode bivšem predsedniku Bilu Klintonu na ceremoniji u Beloj kući.

Šesnaest istaknutih pojedinaca, medju kojima je i bivši predsednik Bil Klinton, dobitnici su ovogodišnjeg najvećeg civilnog priznanja u SAD - Predsedničke medalje slobode.

Predsednik Barak Obama uručio je najveće civilno priznanje u SAD – predsedničku medalju slobode – bivšem predsedniku Bilu Klintonu i još 15 Amerikanaca na ceremoniji u Beloj kući. Tu nagradu je pre 50 godina ustanovio jedan od Obaminih prethodnika, predsednik Džon F. Kenedi, koji je ubijen u atentatu dve nedelje pre nego što je trebalo da uruči medalje.

Predsednik Obama odao je priznanje predsedniku Klintonu za sve što je uradio kao guverner Arkanzasa, 42. Predsednik SAD, i osnivač “Klintonove globalne inicijative”, organizacije za koju je Obama rekao da je spasila milione života.

“Mislim da je poboljšanje života porodica poput njegove sopstvene postalo životna priča Bila Klintona. On je uvek imao na umu šta je njegova majka morala da uradi za njega, i želeo je da učini život boljim i lakšim za mnoge ljude širom zemlje.”

Pored Klintona, medju dobitnicima 50. Predsedničke medalje slobode su legendarne ličnosti američke politike, sporta, književnosti, nauke i umetnosti - od televizijske voditeljke, glumice i preduzetnice Opre Vinfri, preko bivše bejzbol zvezde Čikago Kabsa – Ernija Benksa, i aktivistkinje za prava žena Glorije Stajnam do zvezde kantri muzike Lorete Lin i bivšeg urednika Vašington Posta Bena Bredlija.

"Od kada se pridružio Vašington Postu pre 65 godina, Ben Bredli je transfomirsao taj list u jedan od najboljih na svetu. Sa Benom na čelu, Post je objavio ‘Dokumenta Pentagona’, otkrio pravi istorijat američkog angažovanja u Vijetnamu, razotkrio Votergejt i započeo novu eru istraživačkog novinarstva”, rekao je predsednik Obama.

Glamurozna ceremonija povremeno je poprimala i šaljiv ton.

“Na početku karijere Opre Vinfri njeni šefovi su joj rekli da treba da promeni ime u Suzi. Moram da ovde zastanem i kažem da sam ja dobio isti savet… Ne da promenim ime u Suzi nego da promenim ime”, kazao je Obama praćen smehom u publici.

Posle ceremonije u Istočnoj sobi Bele kuće, Barak i Mišel Obama, Bil Klinton, i njegova supruga, bivša državna sekretarka Hilari Klinton, odali su počast predsedniku Kenediju položivši venac na njegov grob na Nacionalnom groblju u Arlingtonu. Članovi porodice Kenedi takodje su prisustvovali toj komemoraciji.
XS
SM
MD
LG