Linkovi

Dačić: Gradonačelnik Mitrovice - ključno pitanje


Premijer Srbije Ivica Dačić posetiće sutra Kosovsku MItrovicu sa ciljem da Srbima u tom gradu još jednom predstavi stavove Vlade i pozove ih da izađu na ponovljne izbore u nedelju u tom gradu.

Pre sutrašnju posetu Kosovskoj Mitrovici, premijer Srbije Ivica Da-čić je pozvao sve sve političke predstavnike, pa i one koji zagovaraju bojkot izbora na Kosovu, da budu ozbiljni i da razmirice ostave po strani.

Dačić je, obraćajući se danas novinarima u Palati Srbija, naveo da u Kosovsku Mitrovicu ne putuje da bi doživeo svečani doček, već da bi predstavio stavove Vlade i državnog vrha, i još jednom pozvao Srbe da glasaju na ponovljenim izborima u tom gradu:

"Ja sam predsednik Vlade Republike Srbije i idem u severnu Kosovsku Mitrovicu. Ako predsednik Vlade Srbije nije dobrodošao u severnoj Mitrovici – onda je to pitanje nad kojim svi treba da se zamislimo."

Kako je još rekao Dačić, za Srbe je važno da ponovljeni izbori u severnoj Mitrovici budu održani, da se formira zajednica srpskih opština. Po njegovim rečima, treba da postoji i koordiniranost i razmena informacija između srpskih bezbednosnih organa i međunarodnih misija na Kosovu, kako bi se sprečili mogući incidenti, nasilje i pritisak na ljude koji žele da izađu na izbore:

"Da ne bi Albanac bio predsednik opštine severna Mitrovica. To bi stvorilo velike probleme, to bi praktično značilo otpočinjanje novog kruga incidenata i konflikata sa nesagledivim razmerama. Srbija će biti i jeste uz svoj narod, ali u ovom trenutku treba da sagledamo zajedno šta nam je činiti."

A posle najave da je za 3. mart 2014. godine zakazana glavna usmena rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi Hrvatske i protivtužbi Srbije za genocid, Dačić je izjavio da je Srbija spremna za međusobno povlačenje tužbi u procesu sa Hrvatskom, ali da je spremna i za nastavak sudjenja i da ima jak pravni tim. U slučaju da tužbe ne budu povučene – to bi moglo da podigne tenzije u odnosima dve zemlje, ocenio je Dačić.
XS
SM
MD
LG