Linkovi

Bajatović: Spremni za izgradnju Južnog toka


U mesto Kovilj su već dopremljene cevi, oprema, dizalicei bageri i sve je spremno za zavarivanje prve cevi gasovoda, izjavio je danas direktor Srbijagasa Dušan Bajatović

Srbija je spremna za početak izgradnje gasovoda Južni tok i do kraja februara ili početka marta 2014. na računu kompanije Sautstrim Srbija, koja je zadužena za gradnju Južnog toka, trebalo bi da bude oko 500 miliona evra za te svrhe, izjavio je danas direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Obraćajući se novinarima u Skupštini Srbije, on rekao da će 24. novembra, u Kovilju, gde će početi radovi na izgradnji dela Južnog toka kroz Srbiju, ruska delegacija biti na visokom nivou, ali da za sada nije ni potvrđen niti demantovan dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina:

"Što se tiče finansiranja, počećemo sa ulogom u kapital – obezbeđeno je 75 miliona evra sa državnom garancijom. Kredit je prošao proceduru, očekujemo da uđe u skupštinsku proceduru. Isto toliko će uložiti kolege iz Gasproma, što znači da ćemo u decembru imati 150 miliona evra na računu", kaže Bajatović.

Sa druge strane, predstavnici opozicije ocenjuju da u vezi sa izgradnjom Južnog toka i celim energetskim sporazumom s Rusijom još postoje brojne nejasnoće – zbog čega su, smatraju u DS-u i LDP-u, potrebna dodatna objašnjenja:

"Zbog čega ministarka energetike ne učestvuje na razgovorima sa Gaspromom? To je prvo pitanje koje bi mi kao Demokratska stranka voleli da znamo odgovor. Zbog čega ministarka ide u medije, daje izjave, a ne prisustvuje sastancima oko nečega što je i te kako vezano za njen resor?", postavio je pitanje Borislav Stefanović.

Bajatović je danas u parlamentu izjavio i da bi restukturiranje Srbijagasa trebalo da traje oko godinu i po dana i da očekuje da će Vlada uskoro doneti odluku o modelu restukturiranja ovog javnog preduzeća. U ovom trenutku u opticaju su dva modela, rekao je Bajatović – jedan koji predlaže Ministastvo energetike i drugi koji predlaže Srbijagas.
XS
SM
MD
LG