Linkovi

Dačić: Kako uradite - tako će vam biti


Ivica Dačić, premijer Srbije (arhivski snimak)
Ivica Dačić, premijer Srbije (arhivski snimak)

Premijer Srbije pozvao je kosovske Srbe da glasaju na ponovljenim izborima na tri biračka mesta u severnoj Mitrovici i poručio da je u srpskoj istoriji bilo dovoljno "junačenja bez osnova."

Posle povratka iz Brisela sa pregovora sa Hašimom Tačijem, premijer Srbije Ivica Dačić je poručio Srbima sa severa Kosova da Srbija neće da žrtvuje svoju budućnost zbog deset hiljada ljudi u severnoj Itrovici ne želi da izađe na lokalne izbore.

Beograd nije previše oduševljen što će 17. novembra biti ponovljeni izbori na tri biračka mesta u severnoj Mitrovici, ali je prednost to što Srbi tačno znaju koliko njih treba da glasa kako Albanac ne bi postao gradonačelnik, poručio je danas premijer Srbije Ivica Dačić.

Posle otvaranja konferencije o medijima on je apelovao na kosovske Srbe da se svi uozbilje, jer, kako je rekao Dačić, nije reč o statusnim pitanjima, već opstanku Srba na Kosovu:

"Kako budete uradili – tako će vam biti. Nemoj samo sutra da kažete da smo krivi mi u Beogradu. Jer, junačenje bez osnove – toga nam je dosta bilo u našoj istoriji. Daj malo da uradimo nešto pametno. I to je bio osnovni razlog zašto mislim da je ovo jedna katastrofalna situacija u severnoj Mitrovici."

A parlamentarni Odbor za Kosovo i Metohiju pozvao je danas građane da izlaskom na ponovljene izbore i drugi krug izbora na Kosovu daju neophodan i sudbinski važan doprinos nastojanju da Srbija na Kosovu i Metohiji opstane i jača.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić je rekao da bi, u ovom trenutku trebalo svi da se okupe oko ideje stvaranja Zajednice srpskih opština:

"U trenutku kada smo u devet od 10 opština na pragu da ostvarimo svoj cilj i kada nam u ključnoj gradskoj sredini na Kosovi preti opasnost da zbog nesloge izgubimo jedno od svojih ključnih uporišta na Kosovu i Metohiji, mislim da treba da se okupimo svi oko ideje stvaranja Zajednice srpskih opština, koju niko neće moći da nam oduzme, koja će biti trajna noga u vratima separatistima koji žele da našu zemlju podele u dva dela."

Poziv Srbima da u što većem broju izađu na ponovljene izbore uputio je i šef Poslaničke grupe DS-a Borislav Stefanović, dok je sa druge strane, šef Poslaničkog kluba DSS Slobodan Samardžić izjavio da bi skupštinski Anketni odbor trebalo da utvrdi ko je podsticao na nasilje i dodao da je sada jedini izlaz da Vlada Srbije raspiše izbore na severu Kosova.
XS
SM
MD
LG