Linkovi

"Beduinske bašte" uz izraelska naselja


Nepriznato beduinsko naselje u izraelskoj pustinji Negev.

Palestinski beduini od nedavno podižu takozvane “beduinske bašte” na svojim posedima, kako bi sprečili dalju izraelsku izgradnju na njihovom zemljištu.

Izgradnja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu povećana je za više do 70 odsto u ovoj godini. Palestinski beduini od nedavno podižu takozvane “beduinske bašte” na svojim posedima, kako bi sprečili dalju izraelsku izgradnju na njihovom zemljištu. Finasijsku pomoć za to dobijaju od svetske Organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO). Donosimo reportažu o dva lica Zapadne obale, koju su nedavno obišli reporteri Rojtersa.

Prema najnovijim podacima izraelske organizacije Peace Now, u prvoj polovini ove godine broj izgrađeno je 1,708 novih stambenih jedinica u poređenju sa 995 u istom periodu 2012.

“U prvoj polovini 2013. broj stambenih jedinica povećan je za 75 odsto. Započeta je izgradnja više od 1700 jedinica. Većina izgradnje obavljena je u naseljima koja su izolovanija i nalaze se unutar Zapadne obale”, ističe Hagit Ofran, šef grupe za nadzor jevrejskih naselja organizacije "Peace now".

Pred obnavljanje mirovnih pregovora u maju mesecu, premijer Benjamin Netanjahu je kao gest dobre naložio zamrzavanje dalje izgradnje na Zapadnoj obali. Međutim, njegov koalicioni partner “Jevrejski dom” kao i članovi njegove sopstvene stranke Likud, tražili su od njega javno da nastavi dalje jačanje postojećih naselja.

“Činjenice na terenu predstavljaju šamar palestinskoj strani, koja treba da pregovara o mirovnom rešenju. To je nalik na pregovore između dve strane o tome kako podeliti picu, koju jedna strana nastavlja da jede.”

U međuvremenu neki Palestinci su počeli da primenjuju novu nenasilnu metodu suzbijanja ekspanzije doseljeničkih naselja. U tome im pomaže svetska Organizacije za hranu i poljoprivredu, poznatija kao FAO.

Mada se tradicionalno bave stočarstvom, beudinske polunomadske zajednice na Zapadnoj obali počele su da gaje povrće na svojim poljima koja se graniče sa jevrejskim naseljima. Sredstva za unapređivanje takozvanih “beduinskih bašti” dobijaju od FAO.

“Otkako smo počeli da sadimo, doseljenici nam više ne diraju zemlju. U početku nam nisu dozvoljavali izlaz na naše polje, ali mi ne bismo slušali”, priča beduinka Kadra.

“Zelene bašte”, sada siromašnim beduinima obezbeđuju svežu hranu.

“Ove bašte su sjajna i veoma korisna ideja. Prvo nas čuvaju od napada naseljenika. Drugo, počeli smo da zarađujemo tako da više ne zavisimo od tuđe pomoći”, kaže beduin Bilal Salem.

Ovaj kompleks Zeduin nalazi se u sektoru A, koji obuhvata oko 61 odsto teritorije Zapadne obale, ali koji je pod potpunom izraelskom kontrolom. Mnogi Palestinci se žale da zbog zida koji grade Izraelci često gube pristup svojim poljima i maslinjacima. Takođe, izraelski vojnici koji štite doseljenička naselja, često ruše palestinske kuće.

Po oceni Svetske banke, palestinska ekonomija bi porasla za 30 odsto, kada bi Palestinci mogli da obrađuju svoju poljoprivrednu zemlju.

Zato FAO pomaže širenje “zelenih bašti” širom Zapadne obale, kaže Amer Kaluti. Cilj je za sada skroman.

“Namera je da se ljudima omogući dovoljno hrane i da bude kvalitetna. Hrana je doskora bila prilično loša, sada je mnogo kvalitetnija i raznolikija.”

Oko pola miliona Izraelaca i dva i po miliona Palestinaca živi na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu, teritorijama koje su pored pojasa Gaze okupirane u izraelsko-arapskom ratu 1967.

Većina svetskih sila smatra da su doseljenička naselja ilegalna, dok se Izraelci pozivaju na svoje istorijsko i biblijsko poreklo na toj teritoriji. U međuvremenu, Palestinci strepe da postojanje i dalja ekspanzija jevrejskih naselja umanjuju šanse za uspostavljanje države Palestine.
XS
SM
MD
LG