Linkovi

Podele u srpskoj zajednici pred izbore


Na Kosovu se odigrava poslednji čin pred izbore 3. novembra, a kako je pokazalo istraživanje Foruma za etničke odnose skoro polovina građana na severu Kosova neće izaći na birališta u nedelju.

Srpska zajednica na severu Kosovu je politički i statusno podeljena, a kako je još pokazalo istraživanje Foruma za etničke odnose i Centra za razvoj zajednica iz Kosovske Mitrovice, uoči lokalnih izbora 3. novembra postoji atmosfera straha i neizvesnosti.

Na današnjem predstavljanju rezultata istraživanja sprovedenog pre skoro mesec dana je istaknuto da na severu postoji dosta jak poziv na bojkot lokalnih izbora, koji je najizraženiji u Kosovskoj Mitrovici:

"45 posto ispitanika je reklo da neće izaći na izbore, 24 posto razmišlja da li da izađe i za koga da glasa, 18 odsto u tom trenutku je reklo da bi izašlo na izbore, a 9,4 posto bi precrtalo listić", kaže Zoran Gavrilović iz Birodija.

Istraživanje pokazuje da postoji visoko nepoverenje u lokalne lidere za koje građani kažu da su korumpirani, slušaju Beograd i nemaju svoje mišljenje. Na severu Kosova gde su glavne teme međusrpski odnosi, vladaju nepoverenje i politički konflikti, a kako još pokazuju rezultati istraživanja osećaj lične bezbednosti će opredeljivati građane da li će izaći na izbore:

"Ono što su takođe, praktično komentari sagovornika i građana je da je ovo najprljavija kampanja ma Kosovu koja je do sada bila – pričamo opet o srpskoj zajednici. I da su ljudi zbog toga između ostalog zbunjeni i zaplašeni. Zvanična kampanja se vodi na ili na temi etničke mobilizacije, ili straha od gubitka posla", navodi Nenad Đurđević, koordinator Foruma za etničke odnose.

Glavna poruka je da Srbi treba da se ujedine se zato što lista Srpska treba da pobedi i zato što Vlada to preporučuje. Ali ako neko sumnja u kvalitet te liste, mora da zna da živi od aktuelne Vlade, rekao je još Đurđević, govoreći o atmosferi na severu Kosova.
XS
SM
MD
LG