Linkovi

Ivanović i Spahiu: Zajednički ekonomski interes


Kandidati za gradonačelnika južne i severne Mitrovice, Nedžmedin Spahiu i Oliver Ivanović smatraju da samo zajednički interesi mogu doprineti normalizaciji odnosa u ovom podeljenom gradu.

Spahiu i Ivanovic u odvojenim intervjuima za Glas Amerike smatraju da briselskim sporazum Srbija nije ni na koji nacin priznala nezavisnost Kosova.

Najveci problem u severnoj Mitrovici u poslednjih 14 godina je komunalni haos, kaže kandidat za gradonačelnika ovog dela Mitrovice Oliver Ivanović. S druge strane Nedžmedin Spahiu, kandidat za gradonačelnika južnog dela Mitrovice smatra da je slaba ekonomija najveći problem u ovom delu grada gde isključivo žive Albanci.

“Imamo problem sa deponijom smeća, sa nedostatkom vode, sa parkiranjem, sa grejanjem. Imamo problem sa lošim ulicama i nedostatkom zelenih površina, imamo problem sa sportskim i kulturnim objektima, imamo problem sa mnogo čime, potpuni urbani haos. To se jednostavno mora rešiti, ali pre toga, da vidimo šta od kadrova imamo u opštini. Opština kao institucija da, ali ljudi koji u njoj rade, moraju da shvate, da se moraju usavršavati, jer znanja koja imaju od pre četrnaest godina za ovaj trenutak nisu dovoljna”, kaze Ivanović.

“Najveći problem u južnoj Mitrovici jeste nezaposlenost i siromaštvo. To se rešava skidanjem poreza, suzbijati one koji su zaokupirali društvo korupcijom, i time omogućavati investicije iz dijaspore. Mitrovica je grad na Kosovu koji ima najveću dijasporu i strane investicije”, rekao je Spahiu.

Kandidati za gradonačelnika južne i severne Mitrovice smatraju da do normalizacije odnosa izmedju Srba i Albanaca u ovom podeljenom gradu moze doci isključivo samo ako postoji zajednicki interes.

“Osnovno je da se ovde na severu, zavede red i da vlada zakon, to je ono što je važno i da se grad kao takav uredi. To će biti sasvim dovoljno da se i Albanci, južno od reke Ibar osećaju sigurni. Nadam se, da će naša komunikacija biti zasnovana na zajedničkom interesu, Znači komunikacija mora da postoji, ali mora da postoji i zajednički interes. U ovom trenutku, ja vidim ekonomski interes kao zajednički, politički nam se razlikuju”, smatra Ivanovic.

“Normalizacija odnosa sa opštinom na severu jeste preduslov za ekonomski razvoj. Niko neće investirati u jedno područje, gde ima sukoba i etničkih tenzija, tako da se ja zalažem, da stvaramo dobre odnose sa severnom Mitrovicom, a što više sa inicijativom za kreiranje asocijacija međugraničnih opština sa Rožajem u Crnoj Gori, sa Novim Pazarom i Raškom u Srbiji. Naravno i sa severnom opštinom, u dolini Ibra, kako bi pridobili pomoć Evropske zajednice i kako bi ubedili strane investitore da su međuetničke tenzije pale”, kaze Spahiu.

Spahiu i Ivanovic slazu se i da Srbija Briselskim sporazumom nije ni na koji način priznala nezavisnost Kosova.

“Apsolutno ne, Srbija je prihvatila da razgovara sa Albancima i da pitanje statusa odloži za određeno vreme. Razgovaraće onda kada i jedna i druga strana budu bile spremne. Sada u ovom trenutku, ni naša strana ali ni kosovski Albanci nisu spremni, jer nemaju snažne kredibilne političke elite. Prema tome, sačekaćemo još jedan izborni ciklus, pa ćemo videti. Pre ulaska Srbije u EU to će pitanje biti aktuelno, ali nisam siguran da će se i tada rešiti”, kaže Oliver Ivanović.

“Ne, nije priznala i treba još puno vremena, kako bi se to dogodilo. Ali dogovor u Briselu, svakako je korak napred ka normalizaji i omugućava nam da prosperiramo ekonomski i da se izvučemo iz ove duboke krize”, kaze Spahiu.

Lokalni izbori na Kosovu bice odrzani u nedelju 3. novembra. Ovo je prvi put da se organizuju i u četiri opštine na severu Kosova.
XS
SM
MD
LG