Linkovi

Sahranjena Jovanka Broz


Kovčeg sa posmrtnim ostacima Jovanke Broz ispred Kuće cveća
Kovčeg sa posmrtnim ostacima Jovanke Broz ispred Kuće cveća

Jovanka Broz, udovica bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, sahranjena je u Kući cveća uz državne i vojne počasti

Više od 70 novinarskih ekipa pratilo je danas sahranu Jovanke Broz u Beogradu u Kući cveća.

Uz državne i vojne počasti, danas je u Kući cveća sahranjena Jovanka Broz, udovica bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita. Po njenoj želji, ona je sahranjena pored Titovog groba, uz melodiju "O bela ćao", a na ploči od belog mermera, zlatnim slovima, kao onima na Titovoj ploči, ispisano je "Jovanka Broz 1924-2013".

U prisustvu članova porodice, predstavnika državnog vrha, članova diplomatskog kora i stranih delegacija, od Jovanke Broz se oprostio premijer Srbije Ivica Dačić uz poruku da treba priznati da je počinjen greh i prema njoj i prema sopstvenoj istoriji, u kojoj nacije i narodi grade svoj identitet:

"Jovanka do pred smrt – kao da nikada nije postojala. Kao da nije bila žena koja je upoznala više svetskih lidera nego bilo koji političar posle nje. Koja je obišla čitav svet i koja je svugde dočekivana sa dostojanstvom, koje mi i danas pokušavamo ponovo da nađemo."

Sahrani Jovanke Broz su prisustvovali su i njeni saborci iz Šeste ličke partizanske divizije, u kojoj se ona borila u Drugom svetskom ratu, kao i više delegacija antifašističkih i boračkih organizacija iz okruženja. U ime udruženja boraca od Jovanke Broz se oprostio predsednik Republičkog odbora Subnora Miodrag Zečević:

"Kada si ostala sama život ti tek tada nije bio lak. Jedno malo oduženje duga države je sahrana pored voljenog čoveka, kome si poklonila mladost i posvetila život. Počivaj u miru. Bila si i bićeš deo nas."

Ispred Kuće cveća bilo je nekoliko hiljada ljudi koji su aplauzom poslednji put pozdravili Jovanku Broz. Građani koji su pokušavali da uđu u Kuću cveća su izgazili cveće ispred tog zdanja, u komešanju neki su pali ispred fontane, zbog čega je policija je uspostavila kordon i puštala građane po grupama u mimohod.
XS
SM
MD
LG