Linkovi

EU traži od CG konkretne akcije


Šef Delegacije EU Mitja Drobnić
Šef Delegacije EU Mitja Drobnić

Efikasna primjena akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24 odrediće dalji tok pregovora Crne Gore sa EU, rekao je šef Delegacije EU Mitja Drobnić

Evropski zvaničnik naveo je da je za to potrebna jaka politička volja i jačanje administrativnih kapaciteta.

Drobnič je, govoreći o nekim od najznačajnijih oblasti iz tih dokumenta, ukazao da je potrebno ojačati predstavničku demokratiju i pojačati ulogu nacionalnog parlamenta. On je kazao da i dalje postoji razlog za zabrinutost zbog neriješenih napada na novinare, navodeći da se svi moraju procesuirati, kao i da je potrebna samoregulacija.

"Zabrinut sam ako se nastave takvi napadi i bojim se da će istrage u tim slučajevima teći veoma sporo".

Drobnić je ukazao na značaj unaprjeđenja ljudskih prava manjinskih i ugroženih grupa, prije svega RAE populacije, LGBT osoba, žena i djece. On je rekao da je EU pohvalila inicijativu Crne Gore o regionalnoj saradnji država zapadnog Blakana, ali je naveo da je potrebno efikasno rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja, u koje spada i demarkacija granica.

Govoreći o kovertiranim ostavkama, on je ponovio da one treba da budu vraćene zaposlenima koji su ih potpisali, jer nisu u skladu sa vladavinom prava u EU. On je dodao da ostaje da se riješi politička odgovornost u vezi sa aferom Snimak. Upitan kako će se afera Snimak odraziti na otavranje poglavlja 23, Drobnič je rekao da je EK razočarana što je prihvaćen samo tehnički izvještaja u vezi sa parlamentarnom istragom i što nije do kraja raščišćeno pitanje političke odgovornosti, navodeći da će ono ostati u fokusu prašenja EU.

"Očekuje se da će crnogorska politika i dalje istraživati tu pojavu. Nije isključeno da se pojave i dodatni dokazi, a potrebno bi bilo da istražni organa i dalje nastave sa istragom o zloupotrebi sredstva ukoliko se oni budu našli", kazao je Drobnič.

On je pozdraviuo i usvajanje ustavnih izmjena, navodeći da će EU nastaviti da prati i njihovo sprovođenje. Drobnič je dodao da, kakvo god Vlada nađe rješenja za KAP, mora ga predstaviti EK: ‘normalno sa svim finansijskim i ostalim podacima, i to će sigurno biti korak prije otavranja poglavlja osam’.

Izvještaj Evropske komisije o napretku objektivno je pokazao da je Crna Gora ostvarila napredak u ključnim reformama, i da nastavlja da bude lider u regionu u evropskim integracijama, ocijenio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić.

On je kazao da Izvještaj sublimira napore koje je Crna Gora preduzela u jačanju svog pravnog i institucionalnog okvira, kao i administrativnog kapaciteta u svim oblastima, u cilju usklađivanja sa relevantnim evropskim propisima i standardima i njihove kvalitetne primjene.

Glavni pregovarač, Aleksandar Pejović kazao je da će u narednoj fazi pregovora biti povećani prioriteti za reformu javne uprave, sa posebnim fokusom na depolitizaciju i proces zapošljavanja koji je zasnovan na zaslugama.
XS
SM
MD
LG