Linkovi

Valeri Plejm objavila špijunski roman


Bivši operativac CIA-e Valeri Plejm

Tajni agent CIA-e čiji je identitet otkriven medijima, Valeri Plejm, vraća se svetu špijunaže, medjutim ne kao špijunka već kao autor.

Drama “Poštena igra” iz 2010. godine, sa Naomi Vots i Šonom Penom u glavnim ulogama, prenela je na filmsko platno stvarni dogadjaj iz 2003. – otkrivanje imena i pozicije operativca CIA-e Valeri Plejm.

Valerin identitet otkrili su zvaničnici Bušove administracije nakon što je njen muž, bivši američki diplomata Džo Vilson, opovrgao vladine tvrdnje da je Sadam Husein pokušavao da kupi uranijum iz Nigera.

Deset godina posle tog skandala, Valeri Plejm se vraća svetu špijunaže, ovog puta kao romanopisac. Glavna junakinja njenog romana Blowback, Vanesa Pirson, je žena špijun koja pokušava da uskladi privatni život sa karijerom, baš kao što je bio slučaj sa Plejm. Ona kaže da u popularnoj kulturi postoji stereotip ženskih agenata kao fatalnih žena.

One su ili preterano seksualizovane ili je ceo naglasak na njihovim fizičkim sposobnostima, ili su žrtve. Po meni su sve to šabloni.”

Plejm je navela nekoliko primera... Jedan od najpopularnijih je Andjelina Džoli u filmu "Salt".

“Andjelina Džoli je tako lepa da izgleda sjajno u svakoj situaciji. Ali ne mogu da kažem da to ima bilo kakve veze sa realnošću.”

Noviji ženski špijunski likovi su razbili taj šablon i očarali publiku, a medju njima je operativac CIA-e Maja, koju glumi Džesika Čestejn, a koja traga za Osamom bin Ladenom u filmu “Trideset minuta posle ponoći.”

"Ja sam uvek za hrabre, snažne žene koje savladavaju velike prepreke, ali do hvatanja Osame Bin Ladena doveo je timski rad desetina oficira CIA-e, koji je trajao godinama”, kaže za Glas Amerike Valeri Plejm.

Ona dodaje da se u popularnoj kulturi često zamisli neki scenario iz stvarnog sveta špijunaže.

15 godina stara drama Državni neprijatelj sa Vilom Smitom, o sofisticiranim vladinim tehnikama nadzora, i otkrivanju vladinih tajni je dobar primer. Ona zastrašujuće podseća na nedavna otkrića o programu Agencije za nacionalnu bezbednost, kaže Plejm.

"Naravno da postoji dinamika i balans izmedju bezbednosti sa jedne i privatnosti s druge strane. Ali mene brine šta bi neki preterano revnosan i ostrašćen tužilac mogao da uradi, ili, daleko bilo, ako bi postojao deo vlade koji se kreće u smeru tiranije… To je sve veoma opasno jer informacije su moć, a sada znamo koliko je daleko i duboko zašla Agencija za nacionalnu bezbednost da bi zaštitila našu bezbednost.”

Blowback je prvi u seriji romana Valeri Plejm kojim se osvetljava tajanstveni život žena –špijuna.
XS
SM
MD
LG