Linkovi

Mrkić očekuje pozitivan izveštaj EK


Diplomatija je ispunila zadatke koje je Vlada stavila pred nju - ocenio je danas ministar inostranih poslova Srbije Ivan Mrkić i izneo uverenje da će Srbija dobiti datum za početak u decembru.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivan Mrkić je izjavio danas da očekuje da izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije bude pozitivan, zato što, kako je rekao, mnogi signali govore o tome. Posle sednice parlamentarnog Odbora za spoljne poslove Mrkić je rekao i da nema razloga da pristupni pregovori sa Srbijom ne počnu u decembru, ali da ne bi bio ni smak sveta da to bude i u januaru:

“Ogroman broj zemalja članica EU želi da to bude u decembru. Ali, to je na njima, da se unutar svih institucija u Briselu reši. Dobro bi bilo da krene u decembru, nema razloga da ne krene u decembru, međutim, nije nikakav smak sveta ako se to dogodi u januaru.”

A kako je izjavio premijer Srbije Ivica Dačić, radna grupa iz Beograda je danas u Briselu nastavila razgovore o izborima na Kosovu. Posle otklanjanja nesporazuma oko posete srpskih zvaničnika Kosovu Dačić je rekao da datum posete Gračanici nije fiksiran i da će ministar Aleksandar Vulin agendu i vreme posete Kosovu dogovoriti s ljudima na Kosovu i obavestiti Eulex o tome:

Ja očekujem da ćemo već od sledeće nedelje započeti sa tim programom naših poseta Kosovu, vezano kao rezultate ovih naših dogovora u Briselu.”

Učestvujući kao domaćin u radu prve konferencije šefova policije regiona i EU, Dačić je rekao da je u prvoj polovini 2013. godine povećan broj migranata koji su pokušali da udju u Srbiju, kao i da je sprečeno 6.000 ilegalnih ulazaka. Po njegovim rečima na dve najranjivije granice – sa Mađarskom i sa Hrvatskom je u velikoj meri zaustavljen broj ilegalnih prelazaka.
XS
SM
MD
LG