Linkovi

Dačić: Direktna opstrukcija briselskog sporazuma


Dačić je u oštrom tonu kritikovao, prvo odluku kosovksih vlasti da mu zabrani odlazak u Štrpce na Kosovo, a zatim i slabu reakciju Brisela na taj potez Prištine.

Odluka kosovskih vlasti da srpskim zvaničnicima zabrani ulazak na Kosovo oštro je dočekana u Beogradu, a premijer Srbije Ivica Dačić je poručio da je to opstrukcija briselskog sporazuma i da on ne mora više da učestvuje u takvim dijalogu.

Srpski premijer Ivica Dačić najavio je danas da je spreman da u ponedeljak u Briselu, na poziv evropske komesarke Ketrin Ešton, razgovara o svim problemima u sprovođenju briselskog sporazuma.

Posle susreta sa potpredsednikom turske vlade Bekirom Bozdagom, Dačić je u oštrom tonu kritikovao, prvo odluku kosovksih vlasti da mu zabrani odlazak u Štrpce na Kosovo, a zatim i slabu reakciju Brisela na taj potez Prištine.

Dačić je ocenio da je reč o skandaloznom činu i poniženju, negirao je odgovornost Beograda za sprovodjenje briselog sporazuma i poručio da, ako EU ovu situaciju smatra normalnom, on nema interesa da više učestvuje u dijalogu sa Prištinom:

“Mi koji smo u Vladi Srbije zbog državnih interesa, uvažavajući potrebu za dijalogom, rizikovali i svoje političke karijere i svoje živote, pod pretnjom raznih ekstremista da bi se doneo i sprovodio briselski sporazum – i sada će neko nas da ponižava i da donosi ovakve odluke. Ako neko ne shvata šta je u pitanju – ovo je direktna opstrukcija briselskog sporazuma.”

Premijer Srbije je rekao i da je dobio najave da će Priština doneti takve odluke i da je o tome obavestio šefa delegacije EU i predstavnike SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije.

Po njegovim rečima, osim zabrane odlaska na Kosovo predstavnicima srpskih vlasti, pred lokalne izbore na Kosovu postoje i drugi problemi, kao što je neispunjavanje obaveze o imenovanju srpskog predstavnika u Centralnoj izbornoj komisiji, ili problemi verifikacije biračkog prava za one koji su se prijavili da glasaju:

To je zaista jedan skandalozan čin zato što je svrha ovih poseta bila da se pozovu Srbi da učestvuju na lokalnim izborima, koje je raspisala Priština i koji će se obaviti u skladu sa prištinskim pravilima.”

Predstavnicima EU koji su mu, kako je rekao, poručili da ne može da
ucenjuje EU, Dačić je danas odgovorio da tu nema nikakve ucene i da to nije problem, već u tome da mu je zabranjen ulazak na Kosovo.
XS
SM
MD
LG