Linkovi

Vučić: Prioritet zdrava i profitabilna privreda


Otvarajući ekonomski forum, održan pod optimističkim sloganom “Kvantni skok”, Vučić je poručio da je ekonomija budućnost Srbije i da je politika Vlade zdrava i profitabilna privreda.

Ministri finansija i privrede predstaviće ekonomske mere Vlade Srbije u ponedeljak - najavio je danas potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Strani investitori na skupu "Kvantni skok" poručili da je u Srbiji potrebno promeniti mentalitet i način rada, smanjiti sivu ekonomju i dosledno sprovoditi propise.

Javnost Srbije biće u ponedeljak, 7. oktobra upoznata sa ekonomskim merama Vlade, najavio je danas potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Otvarajući ekonomski forum, održan pod optimističkim sloganom “Kvantni skok”, Vučić je poručio da je ekonomija budućnost Srbije i da je politika Vlade zdrava i profitabilna privreda u kojoj će se trošiti koliko se zarađuje, a ne dva ili tri puta više:

"Javna preduzeća će se ponašati kao javna preduzeća. A neće se ponašati kao država u državi i kao neko ko će da radi šta hoće i kako hoće. I to je jedna od važnih stvari koje treba da znaju i oni, ali i oni koji su mislili da su to krave muzare u koje možete da zaposlite 14.000 ljudi, a da vas konkurencija pobeđuje sa 1.500 zaposlenih."

Govoreći o pregovorima sa MMF-om, Vučić je rekao da se od Srbije traži ukidanje bonusa za vojsku i policiju, smanjenje granice za solidarni porez, pa i otpuštanje u javnom sektoru. Vlada je spremna da prihvati neke od mera MMF-a, ali neke nisu prihvatljive, dodao je Vučić.

Ministar privrede Saša Radulović je potvrdio da u vladi postoji strateška saglasnost o tome šta treba da se uradi, a da se rasprava još o dinamici poteza, o tome koliko može da se uradi odmah, šta je na redu sledeće, a šta 2015. godine.

Radulović je istakao i da je situacija u budžetu teška i da moraju da se izvedu nepopularni i teški potezi:

"Osnovna poruka je da je država donela stratešku odluku da se promeni, da će se država promeniti prva. I da će onda privreda i privrednici pratiti ono što država bude uradila. Moramo da promenimo regulaciju, ona mora da postane jednostavnija, bolja za biznis. Takođe, državnu upravu moramo da reformišemo."

A danas je potpisan i Memorandum o saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije i Memorandum Telekoma i kompanije Mubadala divelopment iz Ujedinjenih Arpskih Emirata, i tom prilikom potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je istakao da će Srbija postati malo balkansko čudo ako u saradnji sa Emiratima do kraja sprovede planove o izgradnji fabrike čipova i delova za avione.
XS
SM
MD
LG