Linkovi

Žbogar: Nervoza na obe strane


Samuel Žbogar, specijalni predstavnik EU na Kosovu
Samuel Žbogar, specijalni predstavnik EU na Kosovu

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar rekao je u emisiji Slobodno srpski da odluka Vlade Kosova da zabrani dolazak zvaničnika iz Beograda "nije najbolja".

Odluka Vlade Kosova da zabrani dolazak srpskih zvaničnika na Kosovo u vreme predizborne kampanje za predstojeće lokalne izbore nije baš najbolja izjavio je specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar. Istovremeno na Kosovu je zvanično počela predizborna kampanja za lokalne izbore koji će biti održani 3.novembra.

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar rekao je u emisiji Slobodno srpski da je odluka Vlade Kosova da zabrani dolazak zvaničnika iz Beograda rezultat nervoze obe strane i istakao da nije dobro da ta odluka ostane na snazi mesec dana.

“Mislim da je preterano da se zabrane sve posete srpskih zvaničnika Kosovu, za vreme izbora pošto znamo, da je svima nama u interesu da što više ljudi izađu na izbore. U tom smislu, važno je da dolaze srpski zvaničnici da objašnjavaju ljudima šta će se desiti sa zdravstvom, sa obrazovanjem, da li će izgubiti posao ili neće, posebno na severu ima mnogo tih pitanja, koja još nemaju odgovor”, kazao je Žbogar.

Komentarišući najave iz Beograda da ovakva odluka Vlade Kosova može da ugrozi dijalog Beograda i Prištine Žbogar kaže da time i Beograd pokazuje nervozu.

“Mislim, da treba malo da spustimo tenzije i razmislimo i nađemo rešenje”, kazao je Žbogar.

Analitičar Stojan Jovanović smatra da je odluka Vlade Kosova o zabrani dolaska srpskih zvaničnika na Kosovu očekivana jer je tako nešto najavljivano nakon skoro svake posete Aleksandra Vulina Kosovu.

“Ovaj potez se može tumačiti i kao pokušaj, da se odgovori na pojedine podele koje se podstiču među Srbima, ali suština je ipak mislim u tome da je sa prethodnom kampanjom počela borba oko buduće zajednice srpskih opština”, kaže Jovanović.

Građani Gračanice sa kojima smo razgovarali smatraju da odluka o zabrani dolaska srpskih zvaničnika na Kosovo nije dobra.

“Ako već smatraju ovu državu slobodnom ili bilo kakvom trebalo bi da budu primljeni svi koji hoće da dođu”.

“To svakako nije u redu ja sam očekivala da su u Briselu sve dogovorili I da je ta kampanja fer, ali očigledno da ovde nije ništa kako treba”.

“Oni to samovoljno nisu radili, imaju podršku sigurno, neke jake velike zapadne sile”.

U Međuvremenu na Kosovu je zvanično počela predizborna kampanja za predstojece lokalne izbore. Tačno u ponoć aktivisti političkih subjekata počeli su sa lepljenjem plakata.

“Od kampanje očekujem da bude pozitivna i fer s jedne strane, sa druge strane ono što ćemo mi raditi jeste, da kampanja bude 100% usmerena prema građanima”, kaže Srđan Popović koji je kandidat za gradonačelnika Gračanice ispred Samostalne liberalne stranke.

Na izborima koji su zakazani za 3.novembar učestvuju 103 politička subjekata, od kojih je 50 iz redova albanske zajednice, 31 srpske, tri turske, devet bošnjačke, tri crnogorske, jedan goranske, dva iz aškalijske zajednice, dva iz romske, jedan iz egipćanske i jedan iz hrvatske zajednice.
XS
SM
MD
LG