Linkovi

Ešton u ponedeljak sa Dačićem i Tačijem


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton

Visoka predstavnica EU u ponedeljak će se sastati sa premijerima Srbije i Kosova, saopšteno je u Briselu bez pominjanja krize u dijalogu.

Kancelarija visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton saopštila je da će se ona u ponedeljak sastati sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i njegovim kosovskim kolegom Hašimom Tačijem, u - kako se navodi - kontekstu dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije.

U saopštenju se ne spominje kriza u dijalogu, koja je nastala juče pošto su vlasti u Prištini zabranile premijeru Dačiću i ostalim srpskim zvaničnicima posete na teritoriji Kosova do 1. novembra, odnosno za vreme kampanje za lokalne izbore, zbog čega je Dačić zapretio obustavljanjem dijaloga sa Prištinom.

Tu Dačićevu izjavu nije želela da prokomentariše ni portparolka Ketrin Ešton, Maja Kocijančić, koja je samo rekla da "oni prate situaciju i da su u stalnom kontaktu sa obe strane".

Odluku kosovskih institucija da ne dozvole ulazak na Kosovo premijeru Dačiću, u Briselu je prokomentarisao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji se prethodno obratio poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Nikolić je u četvrtak u Strazburu poručio da je ponašanje prištinske administracije u vezi sa predstojećim lokalnim izborima na Kosovu nedopustivo i pozvao Savet Evrope da pomogne da ti izbori budu regularni i nepristrasni.

"Ako nijedna od organizacija kojima smo se obratili ne reaguje, a samo tako može da se izmeni stav Albanaca, Srbija će preispitati svoju odluku da podrži održavanje izbora koje nije organizovala i ne može da utiče na njihovu regularnost", rekao je Nikolić pred Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope.
XS
SM
MD
LG