Linkovi

SAD i Japan jačaju bezbednosne veze


Američki državni sekretar Džon Keri i sekretar za odbranu Čak Hejgel na sastanku u Tokiju sa ministrom odbrane Icunorijem Onoderom i šefom japanske diplomatije Fumiom Kišidom, 3. oktobar 2013.

Američki i japanski zvaničnici postigli su sporazum o postavljanju novog američkog radara za otkrivanje raketa u Japanu kao i stacioniranje bespilotnih osmatračkih letelica na Pacifiku.

Ovaj korak deo je obnovljeneg dogovora o uslovima uzajamne vojne saradnje, koji su danas u Tokiju potpisali američki državni sekretar Džon Keri i sekretar za odbranu Čak Hejgel zajedno sa japanskim ministrom inostranih poslova Fumiom Kišidom i ministrom odbrane Icunorijem Onoderom.

Prema tom sporazumu, američke osmatračke bespilotne letelice dugog dometa, tipa Global Hok, osmatraće pomorske aktivnosti na Pacifiku, gde se Japan i Kina spore oko teritorijalnih voda.

SAD će takođe tokom narednih 12 meseci postaviti radarski sistem “X-band” u vazduhoplovnoj bazi Kjogamisaki, na zapadnoj obali Japana, kao meru osujećivanja balističke pretnje od strane Severne Koreje.

Pored toga, dogovoreno je i premeštanje 5.000 američkih marinaca sa ostrva Okinava u druge obIasti na Pacifiku. Japan je pristao da pokrije jednu trećinu troškova tog premeštanja.

Bezbednosni sporazum SAD i Japana nije obnavljan poslednjih 15 godina. Lideri obe zemlje navode da je revizija bila neophodna zbog promenjenog karaktera bezbednosnih pretnji.

Keri i Hejgel obavljaju višednevni obilazak nekoliko azijskih zemalja kako bi unapredili američku diplomatsku i bezbednosnu preorijentaciju na Pacifik, za koju se zalaže predsednik Obama.
XS
SM
MD
LG