Linkovi

Vulin: Lokalni izbori - novi početak


Ministar bez portfelja Aleksandar Vulin obišao je nekoliko srpskih sela, a ministri u kosovskoj vladi Dalibor Jevtic i Slobodan Petrovic posetili su Srbe povratnike u opštini Istok.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin obišao je danas nekoliko srpskih sela u gnjilanskom regionu i Srbima poručio da se Srbija vraća tamo gde se mislilo da nikada neće biti. Istovremeno ministri u kosovskoj Vladi Dalibor Jevtić i Slobodan Petrović posetili su Srbe povratnike u opštini Istok i obećali pomoć za opstanak.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin današnju posetu Kosovu započeo je u Ranilugu gde je razgovarao sa kandidatima za gradonačelnika i odbornike sa izborne liste “Srpska” za predstojeće lokalne izbore. Vulin je nakon sastanka izjavio da se nada da su građani svesni da svi, kako je kazao, stojimo pred istorijom.

“Ovo što se dešava i što će se dešavati u narednih mesec dana je naš novi početak. Srbija se vraća tamo gde smo mislili da je nikada više neće biti. Ovo je početak stvaranja Zajednice srpskih opština, ovo je početak povratka naše Srbije”, rekao je Vulin.

Nakon Raniluga Vulin je obišao i Gornje Kusce, Pasjane, Parteš i Klokot gde je razgovarao sa meštanima ovih sela. Posetu Kosovskom Pomoravlju Vulin je završio obilaskom manastira Draganac, a prisustvovao je i zboru meštana u Šilovu.

Pored ministra iz Vlade Srbije, današnja subota bila je readna i za srpske ministre iz Vlade Kosova. Dok je Vulin obilazio Srbe u Kosovskom pomoravlju, ministri Slobodan Petrović i Dalibor Jevtić su na suprotnom kraju Kosova, u opštini Istok, obišli nekoliko povratničkih sela.

Ministri u Vladi Kosova, za zajednice i povratak i lokalne samouprave Dalibor Jevtić i Slobodan Petrović najpre su obišli porodicu Spasić u Đurakovcu koja je zahvaljujući ministarstvu za povratak, posle sedam godina dobila struju. U selu Gornji Dragoljevac posetili su porodicu Tosic kojoj su lopovi pre dva i po meseca ukrali traktor i u razgovoru sa meštanima obećali pomoć. Petrović i Jevtić posetu povratnicima završili su u Osojanu, gde su razgovarali sa meštanima i kandidatima Samostalne liberalne stranke za odbornike u opštini Istok.

“Bili ste i sami svedoci da smo bili kod onih ljudi i kod onih porodica kojima je pomoć najpotrebnija. Nismo se voditili time da ubiramo neke političke poene, niti smo našu posetu ovim ljudima usmerili u cilju predizborne kampanje”, rekao je novinarima ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović.

“Ministarstvo za zajednice i povratek je u dogovoru sa ljudima koji ovde žive u poslednje vreme već sprovelo neke projekte, a sve u cilju da povratničku zajednicu u opštini Istok zadržimo ovde i da nam opstanak u tom smislu bude održiv. Opstanak je kao što znamo usko vezan i za povratak i u tom procesu su ove dve stvari jedanko važne”, kazao je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Selo Osojane je prvo i najveće povratničko selo na Kosovu. Oko 500 Srba vratilo se u ovo selo još 2001 godine.
XS
SM
MD
LG