Linkovi

Vertman: "Obamaker" suprotan republikanskoj ideologiji


Program univerzalne zdravstvene zaštite u potpunoj je suprotnosti sa republikanskom ideologijom, objašnjava analitičar Džon Vertman.

Kakve su izgledi da dodje do obustavljanje rada federalne vlade idućeg utorka, bilo je prvo pitanje koje je kolega Branko Mikašinović postavio politikologu Džonu Vertmanu.

Vertman: “To će uglavnom zavisiti od Predstavničkog doma narednih nekoliko dana. U ovom momentu Senat razmatra zakonski predlog kojim bi se obezbedila sredstva za federalnu vladu narednih nekoliko meseci. Senat će zatim poslati taj zakonski predlog nazad Predstavničkom domu sa svojom verzijom o zdravstvenom programu poznatom kao Obamaker. Ukoliko taj predlog ne bude usvojen, političke nesuglasice će se nastaviti.”

Glas Amerike: Iz kog razloga je Obamaker tako veliki problem za republikance i da li se on ustvari koristi za političko manevrisanje?

Vertman: “Republikanci imaju dve primedbe na Obamin zakon o zdravstvenoj zaštiti. Oni se već dugo protive univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti. Republikanci su se protivili tome tokom Klintonove adminstracije, kao i sada. Pored toga, republikanska filozofija je naklonjena podršci korporacijskom i privatnom sektoru Amerike. Naš zdravstveni sistem se oslanja na koncept profita, tako da bi program univerzalne zdravstvene zaštite, u kome bi bio angažovan državni sektor, bio u potpunoj suprotnosti republikanskoj ideologiji. Dakle, političko manevrisanje je u funkcijii sada duboko podeljenih ideoloških stavova republikanaca i demokrata.”

Glas Amerike: Kakva su rešenja za moguće sprečavanje zatvaranja federalne vlade?

Vertman: “Ključno pitanje je da li Predstavnički dom može da postigne konsenzus i pošalje predsedniku zakonski predlog bez odlaganja ili odbacivanja zakona o zdravstvenoj zaštiti. Verujem da će Predstavnički dom ipak na kraju uputiti predsedniku usaglašen zakonski predlog u svetlu rezultata ispitivanja javnog mnjenja koji pokazuju da bi gradjani protumačili zatvaranje federalne vlade kao politički akt i da bi mogli da se okrenu protiv repubulikanaca. Još značajnije pitanje će biti za dve nedelje kada se bude razmatralo pitanje statusa i eventualnog povećanja gornje granice zaduživanja vlade što će republikanci iskoristiti da steknu maksimalnu političku korist.”
XS
SM
MD
LG