Linkovi

Žrtva napada kiselinom dobila novo lice


Marinda Rajter, ćerka Čeril Deneli-Rajter, donatorke lica, i Karmen Tarlton, kojoj je presadjeno lice Marindine majke, na konferenciji za novinare u bolnici Brigam u Bostonu.

Karmen Tarlton, kojoj je bivši muž bacio kiselinu u lice, šest godina kasnije postala je kandidat za transplantaciju lica.

Ponekad, ljudi pokažu neverovatnu hrabrost kada su suočeni sa neočekivanim teškoćama. Karmen Tarlton je jedan takav primer. Pre šest godina (2007), njen bivši suprug bacio je kiselinu na nju, i spržio joj lice tako da je ono postalo potpuno neprepoznatljivo. Danas, uz pomoć nauke i iskonske snage volje, Karmen ima novi život.

„Pojavile su se upozorenja na televiziji da je snima uzmenirujući, i shvatila sam da se to odnosi na mene. Bila sam zgrožena. Nisam mogla da verujem i bila sam pomalo frustrirana zato što nisam mogla da vidim ono što su drugi videli“, priča Karmen Tarlton.

Na uznemirujućim snimcima, na koje su bili upozoreni televizijski gledaoci, bilo je lice 39-togodišnje Karmen Tarlton… njeno staro lice. U septembru 2007, nekoliko nedelja posle razvoda, bivši suprug provalio je u njenu kuću, pretukao je bejzbol palicom i polio kiselinom. Napad je trajao samo nekoliko minuta, ali je tom prilikom spaljeno više od 80 odsto kože na njenom telu. Kada je sve bilo gotovo, Karmen je oslepela, a njeno lice bilo prepuno ožiljaka i neprepoznatljivo.

“Veći deo našeg braka bio je dobar. On nije bio nasilan ni na koji način. Ni emocionalno, ni verbalno, niti fizički, sve do noći kada me je napao”.

Tokom naredna tri meseca, Karmen je bila u medicinski izazvanoj komi. Lekari iz bolnice Brigam u Bostonu izveli su blizu 40 hirurških operacija na njoj i pružili joj novu šansu za život. Ali taj novi život sa sobom je nosio i nove izazove.

“Borila sam se sa činjenicom da sam potpuno slepa. Imala sam 39 godina. Nisam očekivala tako nešto. Bilo mi je teško jer sa imala sve te otvorene rane tokom četiri godine, a par godina nisam mogla da ih vidim i nisam mogla da vidim ono o čemu su drugi govorili”.

U nadi da će pomoći drugima, Karmen je napisala knjigu u kojoj je detaljno opisala svoj život posle napada. Ona je takođe oprostila svom napadaču, koji služi doživotnu kaznu zatvora. Oproštaj je, kaže ona, jedini način da se krene napred.

Skoro četiri godine posle napada, njen lekar saopštio joj je vesti koje su joj promenile život.

Izabrana je za kandidata za transplantaciju lica. Lekari su planirali da uklone njeno unakaženo lice i presade joj novo - zdravo. Ali hirurška operacija je nosila odreženi rizik. Imunološki sistem Karmen bio je oslabljen posle višegodišnjih invazivnih medicinskih tretmana i njeno telo moglo je da odbaci novo lice… čak i ako bi lekari bili u mogućnosti da ga pronađu.

Prošlo je skoro godinu dana, ali konačno se pojavio donator, kada je 54-godišnja Čeril Rajter umrla od posledica moždanog udara. Njeni bubrezi, jetra i deo kože već su bili donirani za četvoro drugih pacijenata. Njena ćerka Marinda odlučila je da pokloni i lice svoje majke.

“Osetila sam da je moja majka imala plan. Kada je preminula pronašla sam snagu u svom srcu. Ta snaga, za koju ne znam odakle je došla, navela me je da donesem odluke o transplantaciji lica i drugih delova tela, i to su bile veoma velike odluke. Ali takođe sam ih donela jednostavno, zbog onoga što je moja majka bila kao osoba. Ona je bila pomagač. Ona je nesebično pomagala svakome, praktično u bilo kojoj situaciji”.

Prošlog februara, tokom operacije koja je trajala 17 sati, lekari u bolnici Brigam uspešno su presadili lice Čeril na Karmen. Nekoliko nedelja kasnije, Karmen je pokazala svoje novo lice čitavom svetu, a tu je bila i Miranda Rajter.

Do sada, Karmen je imala više od 60 hirurških operacija. Njoj se povratio deo vida na jednom oku i nada se da će 80 odsto mišića na njenom licu jednoga dana funkcionisati normalno.

Njena priča pokazuje kako jedna osoba može da promeni život drugoj, zauvek. Ali za Karmen takođe pokazuje kako mi sami možemo da kontrolišemo svoju sudbinu, ako tako odlučimo.
XS
SM
MD
LG