Linkovi

Kacin: Nema novih uslova Nemačke


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin

Izvestilac Evropskog parlamenta kaže da uslove Srbiji, u ime EU, postavlja Evropska komisija i da mu nisu poznati novi uslovi Nemačke.

Inicijativa Nemačke i Velike Britanije da se u pregovaračkom procesu sa Srbijom, uz poglavlja 23 i 24 otvori i poglavlje o Kosovu danas je uzbudila duhove u Beogradu, a kako je objasnio ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak o pregovaračkom okviru još pregovara unutar EU i ne treba dramatizovati glasove koji dolaze iz pojedinih država.

U pauzi Trećeg beogradskog bezbednosnog foruma, Miroslav Lajčak je istakao da je u procesu priključenja Srbije Evropskoj uniji potrebna neka vrsta normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali je pitanje kada i na kakav način, dodao je slovački diplomata:

"Ima različitih ideja, uključujući i tu da se u poglavlju 35 rešava pitanje odnosa između Beograda i Prištine. Za sada je još rano da bilo šta kažem, jer su ti pregovori u toku i u tome učestvuju sve države članice oko usvajanja tog okvira."

O ideji Nemačke i Britanije da se kroz poglavlje 35 rešava pitanje odnosa Beograda i Prištine danas je govorio i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin – njemu, kako je rekao, nisu poznati nikakvi nove uslovi Nemačke:

"Kada govorimo o Srbiji, u ime EU uslove postavlja Evropska komisija. Mislim da je Srbija sa dosadašnjim dokazima pokazala da je verodostojna i da je to nepotrebno dramatizovanje i veoma često “psihiranje” ovde u Srbiji. Ja bih vas zamolio da Srbija bude puna sama sebe, da veruje sama sebi i svojim kapacitetima."

A odgovorajući na pitanje agencije Tanjug, specijalni izaslanik Ministarstva inostranih poslova Nemačke Ernst Rajhel je izjavio da Berlin nema nikakve nove uslove na putu Srbije ka EU. O inicijativi Nemačke i Velike Britanije da se u pregovaračkom procesu otvori i poglavlje o Kosovu, Rajhel je objasnio da ne vidi ništa protivrečno u tome da, dok se vode pristupni pregovori, uporedo dalje teče proces normalizacije odnosa sa Kosovom.
XS
SM
MD
LG