Linkovi

Ubijen carinik Euleksa


Pripadnik Euleksa, litvanski carinik Audrijus Šenavičijus, ubijen je jutros na teritoriji opštine Zvečan.

Jedan pripadnik EULEKS-a poginuo je jutros na severu Kosova na teritoriji opštine Zvečan kada je na vozilo u kojem se nalazio sa svojim kolegama pucano iz vatrenog oružja. Ovo je napad na međunarodnu zajednicu poručio je Samuel Žbogar predstavnik EU na Kosovu.

Napad na dva vozila EULEKS-a u kojima je bilo šestoro ljudi koji su se vraćali iz noćne smene sa prelaza Jarinje dogodio se u mestu Balaban kod Banjske, na magistralnom putu Mitrovica – Leposavić.

U ovom napadu poginuo je carinik EULEKS-a Adrius Šenavičius Iz LItvanije. On je nakon napada u besvesnom stanju prebačen u kosovsko-mitrovičku bolnicu. Po rečima direktora ovog zdravstvenog centra Milana Ivanovića lekari su pokušavali reanimaciju skoro sat vremena, ali bez uspeha. Telo litvanskog carinika prebačeno je oko podneva iz Kosovske Mitrovice u Prištinu.

Iz EULEKS-a je saopsteno da je na njihova vozila koja su bila u pokretu pucano iz vatrenog oružja i da istragu vrše jedinice EULEKS-a i Kosovske policije. EULEKS u svom saopštenju nije naveo da li je u ovom napadu povređen još neko.

Šef EULEKS-a Bernd Borhart i šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar najoštrije su osudili napad na pripadnike EULEKS-a i pozvali na saradnju kako bi se napadači priveli pravdi.

“Trenutno se sprovodi mešovita istraga. Istragu sprovode Kosovska policija i EULEKS policija, ali takođe visoko cenim I ponudu za pomoć iz Beograda. Uveravam vas da ćemo se truditi da počinioce izvedemo pred lice pravde”, rekao je Borhart.

Šef Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar ocenio je da je napad na pripadnike EULEKS-a napad na Evropsku uniju.

"Napad na Euleks je napad na EU, vrednosti EU, i na sve ono za čemu EU teži - na mir, bezbednost, i vladavinu zakona", rekao je Zbogar

Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Kosovskoj Mitrovici Nebojša Jović ocenio je da jutrošnji napad predstavlja kukavički čin i podsetio da se današnji napad dogodio na mestu, na kojem je pre deset godina poginuo pripadnik Kosovskog zaštitnog korpusa, koji je pokušao da digne u vazduh železnički most.

Odgovornost za ovaj incident tada je preuzela je Albanska nacionalna armija, koja je, odmah, proglašena terorističkom organizacijom.

“Ne želim da ulazim u to da li je ovo uradio Srbin ili Albanac, ali bih naglasio da je na tom istim mestu pre desetak godina poginuo jedan Albanac kada je pokušao da postavi eksploziv na most u nameri da digne u vazduh autobus kosmet-prevoza”, rekao je Jović.

Napad na pripadnike EULEKS-a su u zajedničkom saopštenju osudile i države članice EU prisutne na Kosovu i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Pristini.

U potpunosti podržavamo napore vlasti da pronađu počinioce ovog napada i da ih privedu pravdi . Pokušaji da se destabilizuju napredak na severu Kosova su neprihvatljive. Pozivamo sve pojedince da se ponašaju odgovorno i nastave sa podrškom realizaciji sporazuma Beograda i Prištine od 19. aprila”, navodi se u zajedničkom saopštenju specijalnog predstavnika Evropske unije, država članica Evropske unije koje su na Kosovu i Američke ambasade u Prištini.
XS
SM
MD
LG