Linkovi

Lukšić: Zajednička policija i parlamentarna skupština


Igor Lukšić, ministar spoljnih poslova Crne Gore
Igor Lukšić, ministar spoljnih poslova Crne Gore

Šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić sačinio je inicijativu kojom se predlaže formiranje zapadnobalkanske skupštine i zajedničke balkanske policije.

О inicijativi ‘’jačanje regionalne saradnje zapadnobalkanskih država’’ regionalni lideri trebalo bi da razgovaraju krajem mjeseca u Njojorku, na marginama sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Formiranje parlamentarne skupštne ‘Zapadnobalkanske šestorke’, koja će biti sastavljena od po pet predstavnika iz svake članice, predviđeno je inicijativom o jačanju regionalne saradnje zapadnobalkanskih država, koju je sačinio šef crnogorske diplomatije Igor Lukšič, prenose mediji u Crnoj Gori.

Lukšić je u dogovoru sa premijerom Milom Đukanovićem u proljeće ove godine inicirao novi koncept regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana: Crne Gore, Srbije, Kosova (kome se ne prejudicira status), Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore predložilo je zemljama na koje se inicijativa odnosi, da se osim formiranja parlamentarne skupštine djeluje u pravcu formiranja zajedničke balkanske policije.

Ova inicijativa ima podršku i od eksperata iza kabineta evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, navode mediji.

Posebni napori biće usmjereni na formiranje parlamentarne skupštine ‘’Zapadnobalkanske šestorke’’ koja će biti sastavljena od po 10 predstavnika iz svake članice.
XS
SM
MD
LG