Linkovi

Ko će naslediti Bena Bernankija?


Predsednik Federalnih rezervi za vreme svedočenja pred Odborom za finansije Predstavničkog doma 17. jula 2013.
Predsednik Federalnih rezervi za vreme svedočenja pred Odborom za finansije Predstavničkog doma 17. jula 2013.

Dva najčešće pominjana kandidata su Dženet Jelen, i aktuelna potpredsednica Federalnih rezervi, i Leri Samers, bivši ekonomski savetnik Bele kuće.

Ben Bernanki, ekonomista koji je predvodio najveću svetsku ekonomiju kroz najtežu ekonomsku krizu u poslednjih nekoliko decenija, mogao bi da se povuče početkom sledeće godine. Mediji uveliko nagadjaju ko bi mogao da ga zameni na čelu američkih Federalnih rezervi. Pominju se mnoga imena, ali je pažnja fokusirana na dva kandidata.

Predsednik Obama imenovao je 2009. godine Bena Bernankija na drugi mandat na položaju predsednika američkih federalnih rezervi. U okviru borbe protiv recesije, Bernanki je preduzeo mere bez presedana kako bi održao kamatne stope na niskom nivou i time podstakao ekonomski rast. Oporavak je, medjutim, bio veoma spor.

Dok se Bernankijev drugi mandat primiče kraju, irski veb sajt „Paddy Power“ prima opklade o njegovom nasledniku. Jedan od takmičara je aktuelna potpredsednica Federalnih rezervi Dženet Jelen, bivši profesor ekonomije ne Univerzitetu Kalifornije u Berkliju, koja je ranije bila na čelu banke federalnih rezeri u San Francisku i na položaju ekonomskog savetnika Bele kuće.

Drugi najčešće pominjani kandidat je Leri Samers, taklodje svojevremeno ekonomski savetnik Bele kuće i predsednik univerziteta Harvard. Kritičari kažu da je Samersov lični stil suviše agresivan da bi mu omogućio da izgradi konsenzus medju članovima upravnog odbora Federalnih rezervi. Medjutim, profesor finansija na univerzitetu Lasal, Volter Šubert, kaže da bi Samersova čvrstina mogla da mu pomogne da izdejstvuje ekonomske i budžetske odluke od podeljenog Kongresa.

„Mislim da je najbolji argument u prilog Samersu njegova ličnost. On je uvek pod naponom i želi da postigne rezultate. Mislim da bi vršio veliki pritisak na Kongres i da bi bio sjajan u tome da privoli Kongres da krene u odredjenom smeru.“

Neki eksperti smatraju da bi Samersova rivalka, Dženet Jelen činila manje u vršenju pritiska na Kongres, a više u regulisanju ekonomije.

Ebi Mekloski, koja se bavi ekonomskim pitanjima u institutu Ameriken Enterprajz kaže da bi dugogodišnje iskustvo Dženet Jelen u federalnim rezervama umirilo investitore.

„Ona je jednostavno predvidljiva. Tržišta znaju šta ona misli. Kada se ona pojavi - neće biti iznenadjenja, neće biti aduta iz rukava. Imamo dosta neočekivanih faktora u ostatku ekonomije.“

U intervjuu putem Skajpa bivši glavni ekonomista banke Federalnih rezervi u Dalasu, u Teksasu, a sada profesor ekonomije na Južnom metodističkom univerzitetu, Majkl Koks, kaže da je Jelen jak kandidat.

„Ona je po mom mišljenju veoma dobar ekonomista. Ima više iskustva i razumnija je od drugih kandidata.“

Medjutim, Koks takodje smatra da se i Jelen i Samers prebzo odlučuju na intervencije u ekonomiji.

S druge strane, autor knjige koja se zalaže za novi pristup ekonomiji, Said Daulabani, smatra da bi trebalo postaviti više žena na čelo velikih kompanija i vodećih finansijskih institucija.

Daulabani je takodje razgovarao sa Glasom Amerike putem Skajpa.

„Pošto žene posmatraju finansijsku računicu iz ugla nege i odgovornosti, njihov liderski stil je različit od stila muškaraca. Muškarci moraju da uče kako da koriste takozvanu emocionalnu inteligenciju, dok su žene prirodno osposobljene za to.“

Daulabani kaže da bi i komopanije i države bile prosperitetnije kada bi se fokusirale manje na profite u narednom tromesečju, a više na uticaj na društvo, prirodnu sredinu, snabdevače, potrošače i zaposlene.

Na predsedniku je da izabere pravi pristup i pravog kandidata koga zatim mora da potvrdi Senat. Mada se mediji većinom fokusiraju na ova dva kandidata predsednik Obama je i do sada postavljao zvaničnike koji su predstavljali iznenadjenje za većinu ekonomista.
XS
SM
MD
LG