Linkovi

Pentagon u pripravnosti i za sajber-napad


Iako SAD i Rusija ulažu velike diplomatske napore u rešavanje sirijske krize, američke oružane snage ostaju spremne za napad. Odbrana od sajber-napada takođe je važna komponenta plana.

Uprkos tome što SAD i Rusija ulažu velike diplomatske napore da privole vladu sirijskog predsednika Bašara al-Asada da preda svoj arsenal hemijskog oružja, američke oružane snage ostaju spremne za napad. Vojska je u pripravnosti, i to ne samo kada se radi o teškom naoružanju.

Bez obzira na sve intenzivnija diplomatska nastojanja u Siriji, četiri američka razarača i dalje su pozicionirana u istočnom Sredozemnom moru, sa brojnim raketama tipa „tomahavk“ na raspolaganju.

Obraćajući se prisutnima na Nacionalnom univerzitetu odbrane, mornarički sekretar Rej Mejbas rekao je da nema promene plana za te brodove.

"Garantujem vam da ukoliko stigne naređenje da napadnemo, napašćemo snažno i brzo".

Brodovi i krstareće rakete su samo neke od velikog broja opcija koje Pentagon ima na raspolaganju – ukoliko i kada stigne naredba iz Bele kuće da se krene u napad.

Odbrana od sajber-napada takođe je važna komponenta plana za napad.

Pro-Asadove snage već neko vreme izvode sajber-napade na američke mete, a krive ih i za nedavno „hakovanje“ vebsajta za regrutaciju marinaca.

Portparol Pentagona general-potpukovnik Demijan Pikart kaže da SAD obučavaju svoje sajber timove da budu opremljeni i spremni za suočavanje sa bilo kakvom pretnjom.

“Ukoliko bilo koja nacija izabere da upotrebi sajber-prostor protiv interesa SAD, ili samih SAD, mi ćemo iskoristiti naše sajber timove da se pripremimo za odbranu i odgovorimo na pravi način”.

Detalji plana sajber-ofanzive su pažljivo čuvana tajna. Analitičar odbrane Entoni Kordsmen kaže:

“Saznanja o tome koliko sirijska valda zaista zavisi od sistema na koje se može uticati sajber-ratovanjem su najostljivija oblast obaveštajnih podataka koje imamo. Još jedna stvar koju treba imati na umu jeste da ne želite da u okviru jednog ograničenog slučaja odajete svoje najsofisticiranije mogućnosti, jer onda dajete detaljno upozorenje u smislu mnogo ozbiljnijih stvari koje mogu da uslede”.

Za sada, američki brodovi stoje u pripravnosti blizu Sirije, kao demonstracija sile. Nosač aviona „USS Nimic“ nalazi se na produženoj misiji u Crvenom moru još najmanje nekoliko dana.
XS
SM
MD
LG