Linkovi

Obama podržao diplomatiju, pretnja silom ostaje


Predsednik Obama izrazio oprezni optimizam u pogledu uspeha ruskog predloga za rešenje sirijske krize, o kojem će sutra u Ženevi razgovarati Džon Keri i Sergej Lavrov

Rusija je saopštila da je uručila Sjedinjenim Državama svoj plan za obezbeđivanje sirijskog hemijskog oružja uoči najmanje dva dana razgovora državnog sekretara Džona Kerija i ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova koji počinju sutra u Ženevi. Lavrov nije izneo detalje predloga koji će, kako je saopštio, biti razmotren na sastanku sa Kerijem. Američki diplomata, koji u Švajcarsku ide u pratnji tima eksperata za naoružanje, naglasio je da će biti izuzetno teško postići bilo kakav dogovor o planu za hemijsko oružje. Američki predsednik Barak Obama rekao je, u sinoćnjem govoru, koji su prenosile nacionalne TV mreže, da je „ohrabren“ novim diplomatskim nastojanjem da se reši kriza nastala posle prošlomesečnog napada hemijskim oružjem u Siriji.

Međutim, predsednik je istakao da su, kada je reč o Siriji, u pitanje dovedeni američki principi i nacionalna bezbednost, dodajući da će možda ipak biti potrebno da Kongres glasa o podršci mogućem ograničenom vojnom udaru. 15-minutnom obraćanju američkom narodu, predsednik Obama se osvrnuo na diplomatska dešavanja proteklih dana, nazvavši ih "ohrabrujućim znacima."

Prema ruskom predlogu, Sirija bi predala hemijsko oružje Ujedinjenim nacijama, a SAD bi zamrznule planove o vojnoj akciji protiv Sirije. Predsednik je izrazio oprezni optimizam da bi taj plan mogao da uspe.

“Suviše je rano reći da li će ova ponuda biti uspešna, i kod bilo kog dogovora koji se postigne, mora da se proveri da li se Asadov režim pridržava svojih obaveza. Medjutim, ova inicijativa ima potencijal da ukloni pretnju hemijskog oružja bez upotrebe sile", rekao je predsednik Obama.

Predsednikovo obraćanje naciji u utorak uveče prvobitno je zakazano da bi Obama mogao da zatraži od Kongresa i javnosti da podrži vojnu akciju. Medjutim, budući da se diplomatska situacija ubrzano menja, govor je ponovo napisan, a predsednik je pozvao zakonodavce da odlože planirano glasanje.

“Zato sam zatražio od lidera Kongresa da odlože glasanje o dozvoli za upotrebu sile dok pokušavamo da pronadjemo diplomatsko rešenje. Poslaću državnog sekretara Džona Kerija da se u četvrtak sastane sa svojim ruskim kolegom, i nastaviću razgovore sa predsednikom Putinom", rekao je Obama.

Medjutim, predsednik je naveo da će američka vojska nastaviti da vrši pritisak na sirijsku vladu, i da će biti spremna da odgovori ako diplomatske mere ne budu uspešne.

Veći deo govora Obama je posvetio potrebi da se zaustavi upotreba hemijskog oružja, koristeći i vojnu silu ako je to neophodno.

Predsednik je rekao da se opirao vojnoj akciji u Siriji za vreme prve dve godine konflikta zato što "SAD ne mogu da silom rešavaju tudji gradjanski rat." On je naveo slučaj Iraka i Avganistana kao primere koji podržavaju takav pristup.

Medjutim, prema njegovim rečima, situacija se promenila posle 21. avgusta, kada su snage sirijskog predsednika Bašara al-Asada gasom ubile stotine ljudi, uključujući i decu.

"Prizori masakra su bili užasavajući - muškarci, žene, deca, kako leže u redovima, ubijeni gasom... Drugi, sa penom na ustima, bore se za svaki udah. Otac koji steže svoju mrtvu decu, moli ih da ustanu i hodaju... Te strašne noći, svet je video, uz jezive detalje, užasnu prirodu hemijskih oružja, video je zbog čega ih je ogromna većina čovečanstva proglasila zabranjenim", rekao je predsednik Obama.

Obama je rekao da je u interesu američke nacionalne bezbednosti da odgovori na sirijsku upotrebu hemijskog oružja ograničenim vojnim udarom.

Predsednik je rekao da niko ne osporava da je hemijsko oružja upotrebljeno nadomak Damaska 21. avgusta, i dodao da nema sumnje da je vlada predsednika Bašara al-Asada odgovorna.

"U danima koji su prethodili 21. avgustu, znamo da se Asadovo osoblje za hemijsko oružje pripremalo za napad u blizini mesta gde su proizvodili sarin. Oni su podelili gas maske svojim vojnicima. Zatim su ispalili rakete sa teritorije koju kontroliše režim u 11 četvrti koje je režim pokušavao da očisti od opozicionih snaga. Ubrzo pošto su rakete pale, gas se proširio a bolnice napunile mrtvima i ranjenima. Znamo da su visoke ličnosti iz Asadove vojne mašinerije razmatrale rezultate napada a režim narednih dana pojačao granatiranje tih isttih četvrti. Takodje smo proučili uzorke krvi i kose ljudi na toj lokaciji i oni su bili pozitivni na sarin."

Predsednik Obama upozorio je Amerikance na posledice izostanka akcije.

"Ako ne budemo reagovali, Asadov režim neće imati razlog da prestane da koristi hemijsko oružje. Ako zabrana upotrebe tog oružja bude oslabila, drugi tirani neće imati dileme u želji da se domognu otrovnog gasa i da ga iskoriste. Vremenom, naši vojnici bi se ponovo suočili sa mogućnošću hemijskog rata na bojnom polju. Terorističkim organizacijama bi bilo lakše da dodju do tog oružja i iskoriste ga u napadima na civile. Ako se sukobi preliju van sirijskih granica, to oružje bi moglo da preti našim saveznicima kao što su Turska, Jordan i Izrael. Ako se ne ustane protiv upotrebe hemijskog oružja, to bi oslabilo zabranu korišćenja drugih vrsta oružja za masovno uništenje, i ojačalo Asadovog saveznika Iran, koji mora da odluči da li će ignorisati medjunarodno pravo izgradnjom nuklearnog oružja, ili će da krene stazom mira", naveo je predsednik Obama.
XS
SM
MD
LG