Linkovi

Miščević: Važna uloga parlamenta u integracijama


Skupština Srbjie (arhivski snimak)
Skupština Srbjie (arhivski snimak)

U Skupštine Srbije održana je konferencija o ulozi parlamenta u procesu integracija u EU.

Uloga parlamenta u procesu evropskih integracija veoma važna, kao što je važan zajednički rad svih institucija i organizacija unutar društva u procesu evropskih integracija, poručila je danas šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević.

Na konferenciji u Skupštini Srbije, Miščević je ukazala i na značaj aktivnosti organizacija civilnog društva i njihovog angažmana u pregovaračkom procesu:

"Neke od država su formirale posebna tela, recimo Hrvatska, ali i Crna Gora, koja su se bavila samo koordinacijom praćenja procesa pregovora u ime nacionalnog parlamenta. I to je još jedan od modela koji se može uzeti u razmatranje. Ja sam potpuno saglasna sa stavom da treba da nađemo, ne samo ono što nama najviše odgovara, nego sa što manje umnožavanja institucija probati da nađemo najefikasnije rešenje kao takvo."

Po rečima ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije u Vladi Srbije Branka Ružića u predstojećem periodu će glavni cilj biti da se omogući da Srbija bude spremna i sposobna da ispuni sve obaveze koje donosi članstvo u Evropskoj uniji.

Ružić je rekao da je plan da u narednih godinu i po dana bude započet i završen skrining, to jest analitički pregled za svih 35 pregovaračkih poglavlja, a prva a redu su poglavlja 23 i 24, a zatim i poglavlje 32:

"Iako nije članica EU, Srbija je dala značajan doprinos najznačajnijem cilju zbog kojeg je EU i osnovana – projektom evropske zajednice stvorene su trajne pretpostavke za mir na našem kontinentu. Na isti način politikom koju Srbija danas vodi stvorene su pretpostavke za mir i prosperitet u regionu u kojem živimo. Svedoci smo ovih dana značajnog napretka ostvarenog u primeni briselskog sporazuma", zaključio je Ružić.
XS
SM
MD
LG