Linkovi

Drvo koje je preživelo 11. septembar


Drvo kruške, koje je preživelo pod ruševinama Svetskog trgovinskog centra, odneto je u rasadnik a posle više godina ponovo presadjeno kod spomenika žrtvama terorističkih napada 11. septembra.

11. septembra 2001, posle napada na Svetski trgovinski centar, ostali su samo smrt i razaranje. Medjutim, dogodilo se iznenadjenje. Jedno drvo je preživelo.

Džojs Kilmer, američki pesnik koji je umro 1918., napisao je poznatu poemu “Drveće”. Ona počinje stihom “Mislim da nikada neću videti pesmu lepu kao drvo.” Da je danas živ, mogao je da napiše pesmu o drvu koje voli život, i koje je bilo jače od tragedije.

11. septembra 2001, posle napada na Svetski trgovinski centar, ostali su jedino smrt I razaranje. Medjutim, dogodilo se iznenadjenje. Jedno drvo je preživelo.

Ono danas stoji u središtu spomenika žrtvama 11. septembra na Menhetnu, snažno i itekako živo.

Nije se očekivalo da će drvo opstati.

Riči Kejbo iz njujorške Službe za parkove i rekreaciju kaže da su spasioci pronašli drvo pod ruševinama i odlučili da ga odnesu u najveći gradski rasadnik.

“Drvo je bilo visoko 9 metara. Kada su zgrade pale na njega, grane su mu odsečene, tako da je, kad su ga doneli, bilo visoko svega dva metra, imalo otprilike tri grane I nekoliko listića”

Kejbo i njegov tim održali su drvo u životu i ono je provelo devet godina u rasadniku.

“Možete da vidite da ovaj deo potiče od pre 11. septembra, a ovo je novi rast, kora je glatka. Drvo nam tačno priča šta mu se dogodilo.”

Pre dve godine, drvo, vrsta kruške, vraćeno je na svoje staro mesto, zajedno sa presadjenim drvećem.

Edi Gindi, jedan od direktora obližnje robne kuće Century 21 jedva je čekao da ga vidi.

“Vratio sam se u kancelariju, čak sam i zaplakao a onda sam dobio inspiraciju za stihove I napisao pesmu o drvetu.” Gindi je snimio i video spot.

“Drvo je preživelo napad, opstalo je, baš kao i ja u tom teškom trenutku, baš kao i moja kompanija, baš kao Njujork i kao Amerika.”

Gindi se nedavno sastao sa Ričijem Kejbom kod spomenika.

“Iskreno mislim da ste svi vi iz Službe za parkove heroji, ja to stalno govorim.”

“Century 21” prodaje snimak pesme “Survivor Tree”, a prihod odlazi organizaciji “Deca utorka”, koja podržava one direktno pogodjene napadima, decu i porodice ljudi koji su poginuli tog dana. Do sada je prikupljeno više od 200,000 dolara.
XS
SM
MD
LG