Linkovi

Bicikli od bambusa - dvostruka korist


Kompanija "Bambicikli" od 2010. proizvodi najmodernije bicikle, proizvedene od bambusa.

Da li bicikli mogu da pomognu Filipinima da smanje siromaštvo i istovremeno zaštite životnu sredinu? Jedan preduzetnik tvrdi da njegovi najmoderniji bicikli, napravljeni od bambusa uzgajanog na lokalnim farmama, mogu da postignu upravo to. O kompaniji pod nazivom „Bambikes (Bambicikli), iz Manile izvještava Džejson Stroter.

Brajan Benitez Mekleland je veliki zaljubljenik u bicikle. Poput mnogih sugrađana, ovaj dvadesetdevetogodišnji Amerikanac filipinskog porijekla, na ulicama Makati Sitija vozi bicikl. Njegov je međutim napravljen od bambusa.

“Bambus je prilično izuzetan materijal. Biljka raste veoma brzo i apsorbuje ogromnu količinu ugjljen-dioksida. Iz te perspektive, riječ je o obnovljivom resursu. Što se tiče same vožnje, ima strukturu koja prirodno ublažava vibracije i stvarno apsorbuje škripu na putevima, zbog čega je vožnja veoma ravnomjerna.”

Mekleland je 2010 osnovao “Bambikes”, kompaniju koja koristi lokalno uzgajani bambus za izradu okvira bicikla. Radionica se nalazi u gradu Viktorija, 130 kilometara od gradskog područja Manile. U njoj, radnici režu bambus koji se siječe na lokalnim farmama i u divljini, obrađuju ga i prave specijalizovane okvire. Gotov proizvod nije jeftin-početna cijena je oko 1200 dolara. Mekleland međutim ističe da se veći dio profita ulaže nazad u zajednicu.

“Možemo da proizvodimo bicikle od bambusa, svjetske klase, za globalno tržište i istovremeno zadržimo radna mjesta u filipinskim rualnim područjima, kako bi radnici mogli da ostanu sa svojim porodicama i imaju unosno zaposlenje.”

Veliki broj od 60 hiljada stanovnika ovog područja radi na uzgajanju riže, što međutim nije posao koji može da se obavlja tokom cijele godine. Vlasnik kompanije “Bambikes” i gradonačelnik Viktorije, Kandido Gijam, vide obostranu korist od zajedničkog rada. Pojedini poljoprivrednici u tom području već sade mladice bambusa.

“Ovo je alternativnin program u okviru kojeg možemo da zaposlimo ljude. Oni uzgajaju i sijeku mladice bambusa. Za to im plaćamo 15 pezosa, što je dovoljno za njih. Dobra stvar je što mladice bambusa ponovo uzgajaju u svom dvorištu, tako da bi nakon tri godine mogli ponovo da ih posijeku i zarade novac.”

Brajan Benitez Mekleland posjetio je jednu od farmi koja, uz podršku grada, uzgaja bambus. On kaže da će ova biljka za nekoliko godina biti dovoljno snažna za sječu.

“Bambus je najekološkiji građevinski materijal na Zemlji. Čvrst je kao čelik, ako koristite prave vrste. Veoma je izdržljiv i može da zadovolji standarde potrebne za izradu okvira bicikla.”

Mekleland smatra da biljka može da se iskoristi i za druge proizvode i nada se da je njegova kompanija samo početak revolucije kada je riječ o bambusu.
XS
SM
MD
LG