Linkovi

Vučić: Reforma svesti i ponašanja


Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je na poslovnom ručku u Američkoj privrednoj komori najavio ekonomske reforme i bolne rezove.

Srbija će do kraja zime, kako je danas najavio potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić završiti veliki posao u sprovođenju ekonomskih reformi koje podrazumevaju velike i teške rezove. Na skupu Američke privredne komore u Srbiji Vučić je najavio i niz mera koje treba da podstaknu zapošljavanje i olakšaju dolazak stranih investitora u Srbiju, a među kojima je i smanjenje poreza na rad.

Do kraja zime Srbiju očekuju i reforme penzionog sistema, rekao je još Vučić i dodao da je svestan toga da se mnogi sa time neće složiti. Za reforme u Srbiji potrebna je, pre svega, reforma svesti i ponašanja, zaključio je Vučić:

Moraćemo da radimo više, moraćemo da budemo i marljiviji i energičniji. Onako kako se ponašamo kad odemo da radimo u Nemačku, Englesku, Austriju i u svaku drugu zemlju. Napravićemo sistem, po tom sistemu moraćemo da radimo i ovde. Mislim da ćemo uspeti, pri tome ćemo krenuti u sprovođenje reformi javne uprave, završiti restrukturiranje ovih 179 preduzeća koja su preostala. I tu će biti bezbroj bolnih procesa, bezbroj teških stvari.”

Izvršna direktorka AmChama Maja Piščević je istakla da je Srbiji potrebna stabilna ekonomija, poverenje u institucije, efikasna administracija, efikasno i nezavisno pravosuđe.

Prioriteti i ciljevi AmChama se u velikoj meri poklapaju sa prioritetima Vlade, rekla je Piščević i dodala da će najvažniji zadatak biti dugoročno i održivo kreiranje radnih mesta, sa fokusom na zapošljavanje mladih do 30 godina:

Za razliku od opšteg nivoa nezaposlenosti u Srbiji, nezaposlenost u ovoj grupi do 30 godina je skoro duplo veća. Tako maltene svaka druga mlada osoba u Srbiji do 30 godina nema posla. Na tome mora da se radi.”

Vučić je danas pred članovima Američke privredne komore u Srbiji najavio i promene Zakona o radu, Zakona planiranju i izgradnji, reformu poreskog sistema i smanjenje poreza na rad, što po rečima Aleksandra Vučića treba da da doprinese smanjenju i ulivanju sive ekonomije u legalne tokove.
XS
SM
MD
LG