Linkovi

Josipović: Rešićemo pitanje Prevlake


Predsednici Crne Gore i Hrvatske, Filip Vujanović i Ivo Josipović
Predsednici Crne Gore i Hrvatske, Filip Vujanović i Ivo Josipović

Granični prelaz na Prevlaci nije vruće političko pitanje, iako Crna Gora i Hrvatska imaju različite stavove gde granica treba da se nalazi, kazao je hrvatski predsednik

Hrvatski predsjednik je, nakon sastanka sa crnogorskim kolegom, Filipom Vujanovićem, kazao da je razgovarano o graničnom pitanju koje je, kako je naveo, više od Prevlake.

"Vlade intenzivno rade na rješavanju tog pitanja. Postoje razlike u shvatanju gdje treba da bude granica. Ako ne bude zajedničkog stava, to pitanje će se rješavati pred sudom u Hagu, jer je to mjesto gdje se države rješavaju otvorena pitanja o kojima se ne mogu dogovoriti", kazao je Josipović novinarima na Cetinju.

On je ocijenio da razgraničenje nije vruće politko pitanje. ‘Zbog toga nemamo loše odnose, to je problem koji treba riješiti i riješićemo ga’, precizirao je Josipović.

"Ta pitanja, ne samo između naših nego svih zemalja u regionu, ne treba ostavljati budućoj generaciji političara", naveo je Josipović.

Josipović je kazao da će Hrvatska i dalje podržavati integracije Crne Gore. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je kazao da pitanje granice na Prevlaci ne opterećuje odnose dvije države.

"To je pitanje koje smo riješili u privremenom režimu od 2002. koji funkcioniše bez ikakvih državnih nesporazuma", rekao je Vujanović.

Vujanović je podsjetio da je Josipović posjetio Crnu Goru, prvi put od kada je Hrvatska postala članica Evropske unije.

"Posjeta je prilika da zahvalimo Hrvatskoj na podršci za crnogorske evropske i evroatlantske integracije. Cijenimo spremnost Hrvatske da ona bude i dalje promoter naših integracionaih interesa", rekao je Vujanović.

On je kazao da je posjeta šefa hrvatske države, prilika da se konstatuju dobri bilateralni i potreba da se dalje razvijaju ekonomski odnosi. On smatra da hrvatska i crnogorska manjina u dvije države treba da budu njihov most saradnje.

Upitan da prokomentariše izjavu lidera Demokratskog fronta, Miodraga Lekića, koji je kazao da je razočaran što se hrvatski predsjednik nije sastao sa predsjednicima opozicije, već sa, kako je naveo, huškačima napada na Dubrovnik, Josipović je rekao da nije bilo inicijative za sastanak sa opozicijom.

U Crnoj Gori je danas boravio i francuski ministar za evropske poslove, Tijeri Repentin. On je kazao da je od balkanskih zemalja Crna Gora najviše napredovala u evrointegracijama. No, koja će država postati 29.članica Evropske unije zavisiće prvenstveno od rezultata u poglavljima 23 i 24, kazao je on.

Repentin je kazao da je Francuskoj jasno i prirodno da države zapadnog Balkana žele da se priključe EU. "Crna Gora je, nakon Slovenije i Hrvatske, najviše napredovala i naša vrata su za nju otvorena", rekao je on.
XS
SM
MD
LG