Linkovi

Bez dogovora u Briselu, nastavak u septembru


Petnaesta briselska runda dijaloga između Prištine i Beograda završena je bez sporazuma o lokalnim izborima, telekomunikacijama i energetici, pitanjima koja su bila na dnevnom redu.

U Briselu je održan još jedan krug dijaloga Beograda i Prištine na nivou premijera - skup je ocijenjen kao konstruktivan, stavovi su približeni, ali bez konkretnih zaključaka. Umesto toga obećanje da će do sporazuma doći tokom narednih dana.

“Razgovarali smo prvenstveno o temi koja je najvažnija a to su lokalni izbori koji će biti održani 3. novembra. Mi smo još jednom izneli stav Srbije da je u interesu Srba da učestvuju na lokalnim izborima i da se u skladu sa tim nadamo da će biti otklonjeni svi tehnički problemi u cilju omogućavanja da se što veći broj Srba registruje za glasanje i da se što veći broj srpskih lista prijavi za učešće na lokalnim izborima”, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić.

"Kada je riječ o energiji i telekomunikacijama, došli smo do zaključenja tog pitanja i očekujemo da to pitanje bude konačno rješeno tokom narednih dana", naveo je kosovski premijer Hašim Tači.

Za Beograd problem je bilo zaglavlje glasačkih listića sa oznakama kosovske države.

“Znate, ja želim da smirim situaciju, zato što - da se o ovim tehničkim pitanjima razgovaralo na radnim grupama, ne bi ona dobila politički prizvuk i ne bi to bila pitanja "biti ili ne biti". I ne bi se to praktično tumačilo da je ovde neko dobio ili izgubio. I zato ovome treba pristupiti racionalno, kako da se stvore najbolji uslovi da se ovi izbori obave u skladu sa briselskim sporazumom”, istakao je Dačić.

Naredni susret dva premijera je zakazan za 8. septembar.
XS
SM
MD
LG