Linkovi

"Batler" - priča o eri borbe za rasnu jednakost


Film Lija Danijelsa "Batler" govori o Sesilu Gejnsu, batleru u Beloj kući koji je služio osmoricu američkih predsednika.

Nova američka drama “Batler” nosi pečat svog autora, reditelja Lija Denijelsa čiji je film “Precious” osvojio Oskara. Danijels ovog puta donosi priču o pokretu za gradjanska prava, iz vizure batlera iz Bele kuće koji je služio osam američkih predsednika.

U filmu “Batler” Lija Denijelsa, Sesil Gejns je skromni sluga, oličenje rasnih odnosa u Americi 1950-ih. Forest Vitaker pružio je veoma slojevito tumačenje Sesilovog karaktera.

"U to vreme, imati poziciju da radite u Beloj kući je bila velika stvar sa ekonomskog stanovišta, socijalnog stanovišta. Ali opet, tu su bili I oni koji su ljude u industriji usluga videli kao “čika Tome”, kao sluge. Kako je Sesil rekao - možete da služite a ne budete servilni, i mislim da postoji velika razlika izmedju te dve stvari.”

Sesil se ne bori za društvene promene ali nehotice utiče na njih služeći osam predsednika.

Medjutim, Sesil nije tako miran i stabilan u sopstvenoj kući kao u Beloj kući. Njegova žena Glorija nezadovoljna je zbog njegovog dugog radnog vremena I okreće se alkoholu I drugim iskušenjima. Njegov najstariji sin Luis, aktivista za gradjanska prava, gleda ga sa nipodaštavanjem.

Opra Vinfri je dostojna Oskara u svojoj ulozi Glorije.

"Mislim na sve te žene i muškarce koji su služili, bilo kao batleri ili kuvari, sobarice, domari… i iznenadna spoznaja je – kolika je vrlina, kolika otmenost bila potrebna da rade svoj posao, da održe dostojanstvo svakog dana, izgrade porodicu, izgrade život koji podržava čoveka i celu zajednicu. Osećam izuzetno veliki ponos zbog tog čoveka, zbog tih ljudi u ta vremena.”

Martin Luter King, koga glumi Nelzon Elis, priča Luisu da batler ili služavka, iako mogu da deluju kao potčinjeni, na mnoge načine mogu da budu subverzivni a da čak nisu svesni toga. Sesil Gejns je svakako takav slučaj. Njegov lik je zasnovan na Judžinu Alenu, stvarnom batleru iz Bele kuće koji je bio očevidac istorijskih dešavanja dok je 34 godine obavljao taj posao.

Medjutim, film je, u krajnjoj liniji, priča o Americi, kaže autor Li Danijels.

"To je priča o gradjanskim pravima, ali I priča o ocu I sinu. A priča o ocu I sinu prevazilazi rasu.”

Film ima lekovit efekat. Dok se jedne strane on podseća na rasnu borbu i nepravde, on takodje veliča sposobnost Amerikanaca da prevazidju prepreke.
XS
SM
MD
LG