Linkovi

Nepoznati heroji borbe za gradjanska prava


Martin Luter King nalazio se na čelu pokreta za dobijanje građanskih prava, ali istovremeno su ga mnogi sledili i podneli velike žrtve da bi ostvarili jednaka prava i slobode

U južnim američkim državama, pre pola veka, milioni Afroamerikanaca su se borili za rasnu jednakost. Šezdesetih godina prošlog veka, propovednik Martin Luter King nalazio se na čelu pokreta za dobijanje građanskih prava, ali istovremeno su ga mnogi sledili i podneli velike žrtve da bi ostvarili jednaka prava i slobode. Saradnik Glasa Amerike, Kris Simkins, pripremio je prilog o uticaju onih koji su dejstvovali u pozadini...

Holis Votkins pevao je melodiju omiljenu šezdesetih godina prošlog veka. Porukom je želeo da inspiriše i okupi omladinu u pokretu za građanskih prava. Uz Votkinsa, i mnogi drugi su se borili za građanska prava, ukidanje segregacije i nepravde sa kojom su Afroamerikanci bili suočeni.

U Alabami, Širli Gevin Flojd rukovodi organizacijom koja pomaže da se iznesu životne priče i nerasvetljene tajne od pre nekoliko decenija. Kako kaže, nepoznati aktivisti su podneli velike žrtve :

"Bili su u prvim borbenim redovima. Njih su tukli, polivali vodenim tenkovima, i pljuvali ih. “

Prečasni Vili Blu u tajnosti je vodio takozvane slobodarske škole, u kojima je podučavao aktiviste građanskih prava da za glasanje upisuju Afroamerikance na jugu zemlje.

"Slobodarske škole su učile mlade ljude, koji su išli od kuće do kuće razgovarali sa ljudima i ubeđivali ih da se upišu u biračke spiskove. “

Pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, Tugalu koledž u Džeksonu, u Misisipiju, bio je poznat kao kolevka pokreta za građanska prava. Glavni aktivisti iz cele zemlje držali su govore i podsticali demonstrante da se bore za jednaka prava :

"Moramo da ukažemo celom svetu da je neophodno protestovati protiv trostranog zla", poručio je na tom mestu Martin Luter King.

Širli Gevin Flojd se seća da su masovni skupovi donosili nadu i podizali moral :

"Skup im je pružio motivaciju, kroz pevanje i molitvu, kao i razgovore i analize. Istovremeno ukazivao im je na važnost učešća u pokretu da bi se srušile barijere segregacije i diskriminacije. “

Tokom marša u Misisipiju, Luisa Takera su napali policijski psi :

"Policija je napujdala pse na nas i mi smo se branili bocama od mleka i njima smo oterali pse. “

Hiljadu devet stotina šezdeset i treće godine, Dik i Šeron Majls su se nalazili među belcima koji su učestvovali u pokretu za upisivanje Afroamerikanaca u biračke spiskove. Bili su izloženi velikoj opasnosti :

"Moglo je doći do nasilja, bilo je pretnji, i neki su nas kritikovali“, priseća se Šeron Majls.

"Verujem da su mnogi na severu, i crni i beli, odlučili, kao ja i Šaron, da treba da se uključimo, naročito mladi treba da se angažuju, jer je to bila prekretnica u američkoj istoriji", priča Dik Majls.

Advokat poznate organizacije za građanska prava - Pravnog centra za borbu protiv siromaštva na jugu, Ričard Koen, smatra da bi mnogim nepoznatim herojima trebalo odati poštu :

"U istoriji se pominje samo nekoliko ličnosti. Kada se osvrnemo unazad, ne shvatamo koliki je broj učesnika doprineo ostvarenju napretka.“

Tajron Dejvis, se plašio da učestvuje u borbi za građanska prava sve do marša od Memfisa do Džeksona, održanog hiljadu devet stotina šezdeset i šeste godine. :

"Kada se marš završio prestao sam se da se bojim. Pre sam se plašio da se ponašam kao građanin ove zemlje. Kao ljudsko biće imam ista prava kao i svi u ovoj zemlji. “

Kliftonu Kejsiju je bilo 17 godina kada je učestvovao u protestima, na kojima je uhapšen pa je proveo 9 dana u zatvoru :

Neki istoričari smatraju da su budnost i akcije nepoznatih heroja doprineli okončanju mnogih vidova rasne nepravde.
XS
SM
MD
LG