Linkovi

Osude ruskog anti-gej zakona


Aktivisti učestvuju u protestu zbog ruskog novog zakona protiv homoseksualaca u centru Londona, 10. avgusta 2013.
Aktivisti učestvuju u protestu zbog ruskog novog zakona protiv homoseksualaca u centru Londona, 10. avgusta 2013.

Novi zakon kojim se zabranjuje javno izražavanjenje podrške pravima homoseksualaca, izazvao je negativne rekacije širom sveta.

Rusija će za samo šest meseci biti domaćin zimskih Olimpijskih igara u Sočiju, 2018. je čeka Svetsko prvenstvo u fudbalu, a podnela je i aplikaciju za Svetski expo 2020. godine. Međutim, novi zakon kojim se zabranjuje javno izražavanjenje podrške pravima homoseksualaca, izazvao je negativne rekacije širom sveta.

Aktivista za prava homoseksualaca napadnut je ispred parlamenta u Moskvi ranije ove godine. Još šestoro je privedeno u julu pri pokušaju organizovanja protesta ispred dečje biblioteke u ruskoj prestonici.

Homofobično nasilje i stigma široko su rasprostranjeni u Rusiji bez obzira na to što je podrška istopolnim brakovima u zapadnim zemljama konstantno u porastu.

Ruski zakonodavac Vitalij Milonov je tvorac Zakona o zabrani “gej propagande” u Sankt Peterburgu, koji je usvojen na državnom nivou, a u junu ga je potpisao i predsednik Vladimir Putin.

“Mi ćemo bez sumnje zahtevati od predstavnika zakona da nas brane, da brane našu decu koja su ovde došla sa nama i da prekinu sa propagandom sodomije i pedofilije”.

Zakon bi trebalo da zaštiti decu tako što će svaka javna rasprava o “netradicionalnim seksualnim odnosima” biti zabranjena. Kritičari te mere tvrde da je to zapravo pokušaj da se homoseksualnost i neiskusni pokret za gej prava u Rusiji stave van zakona.

Ova odredba je deo većeg plana napada na grupe koje se bore za zaštitu građanskih prava u Rusiji, navodi aktivista Piter Tačel iz britanske grupe za zaštitu ljudskih prava.

“Novinari, borci za ljudska prava, advokati i politički opozicionari su izloženi neprijatnostima, hapšenjima i u nekim slučajevima im se nameštaju zločini. To je kontekst ovog novog zakona, to je deo totalitarnog sistema, koji se polako približava”.

I to nije prošlo neprimećeno. Gej barovi u zapadnim zemljama prestali su da prodaju rusku votku, a u toku su i pozivi na bojkot Olimpijskih igara u Sočiju.

U Londonu i drugim većim gradovima hiljade ljudi su nedavno izašli na protest protiv anti-gej zakona. Britanski glumac Stiven Fraj pozvao je sportiste koji će se takmičiti na Olimpijskim igrama da jednostavnim gestom pokažu solidarnost sa ruskom LGBT zajednicom.

“Trebalo bi da pokažu neku vrstu podrške na takmičenju, jer će se Olimpijske igre ipak održati. Ne mogu da im odseku ruke pre nego što odu u Olimpijsko selo, pa neka urade ovo”.

Američki predsednik Barak Obama izneo je prošle nedelje svoje mišljenje.

“Niko nije više uvređen od mene zbog nekih od anti-gej i lezbejskih zakona u Rusiji”.

Rusi ogromnom većinom podržavaju zakon o zabrani homoseksualne propagande. Piter Tačel kaže da društveni konzervatizam koji vlada u toj zemlji, ide u prilog predsedniku Putinu.

“Putinov desničarski režim u Rusiji, zajedno sa ruskom pravoslavnom crkvom koristi homoseksualnost kao lakmus papir za ispitivanje ruskog identiteta i kulture. To je veoma, veoma dobra taktika diverzije, i smatram da je Putin i njegova partija namerno eksploatišu, kako bi dobili političke poene i prikrili svoje neuspehe”.

Ruski zvaničnici, među kojima je i ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin, kojeg su prošle nedelje presreli demonstranti u Njujorku – kažu da zakon ne zabranjuje homoseksualnost, već da je uveden kako bi zaštito decu.

Borci za gej prava ističu da zakon može da koristi kao izgovor za hapšenje bilo koga ko podržava LGBT zajednicu.
XS
SM
MD
LG