Linkovi

Kingov doprinos Obaminom usponu


Mnogi crnački lideri vide direktnu vezu između nasledja Martina Lutera Kinga i dolaska predsednika Obame na predsednički položaj.

Iduće srede, 28. avgusta navršava se 50. godišnjica “Marša na Vašington” i slavnog govora “Ja imam san” lidera za građanska prava, Martina Lutera Kinga Mlađeg. Istoričari ovaj govor smatraju jednim od najsnažnijih poziva na rasnu jednakost što je utrlo put ukidanju rasne segregacije i unapređenju rasnih odnosa u Sjedinjenim Državama, uključujući i izbor Baraka Obame za predsednika pre 5 godina. Novinar Glasa Amerike, Džim Maloun povlači paralelu između sna Martina Lutera Kinga Mlađeg i uspona predsednika Baraka Obame.

Izborna noć 2008. Barak Obama ulazi u istoriju kao prvi crnac predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

“Zbog onoga što smo uradili danas, na ovim izborima u ovom odlučujućem momentu - promena je stigla u Ameriku”, poručio je Obama.

Među okupljenima tog dana bio je i lider pokreta za građanska prava, Džesi Džekson, koji nije skrivao suze kada je Obama pobedio.

“Bila je to radost zbog tog trenutka i puta koji smo prešli, tada smo odneli ogromnu pobedu. To je bilo van naše mašte, nismo mislili da je tako nešto moguće”.

“Ja i dalje imam san. To je san duboko ukorenjen u američkom snu”, govorio je Martin Luter King.

Džesi Džekson je i 1963. bio među učesnicima “Marša na Vašington” i prisustvovao je slavnom govoru “Ja imam san”, Martina Lutera Kinga Mlađeg.

“San je bio da nam se podigne moral i to je bilo veoma uspešno. Približilo nas je slobodi. Sklonilo nas sa stuba srama”.

Na žalost, Džekson je bio uz Martina Lutera Kinga Mlađeg i kada je na njega 1968. izvršen atentat.

Mnogi crnački lideri vide direktnu vezu između Kinga i predsednika Obame, a medju njima je bivši član Nacionalne asocijacije za unapređenje položaja ljudi s drugačijom bojom kože, Džulijan Bond.

“On je Kingov naslednik, ne po rodnoj srodnosti već je neko ko uživa u dobrobitima onoga što su mu doktor King i pokret koji je King predvodio omogućili”.

Gradonačelnik Njuarka u državi Nju Džerzi, Kori Buker, kao i mnogi drugi međutim smatra da postoji šira baza.

“Barak Obama nije tu gde jeste samo zbog Martina Lutera Kinga. Za to su takođe zaslužne hiljade i hiljade Amerikanaca. Bez njihovog požrtvovanja i borbe, on ne bi bio tu”.

Predsednik Obama odao je poštu Kingu i njegovom nasleđu u koledžu Morhaus u Atlanti, gde je Martin Luter King studirao.

“Zakoni, osećanja i razmišljanja su promenjeni do granice da neko ko izgleda kao vi ipak može da postane predsednik ovih Sjedinjenih Američkih Država”.

Džesi Džekson ističe da bi King bio ponosan na Obamin uspon do vlasti.

“Sa mogućnošću da oblikuje i ujedini naciju na način na koji možda ne bi mogao zbog toga kako je nacija reagovala na njega. I onda da dva puta bude izabran za predsednika, on bi bio veoma ponosan na to”:

Mnogi Amerikanci vide Obamin izbor kao korak bliže ka ispunjenju obećanja ove zemlje da će u njoj svi istinski biti jednaki.

Ali to je u isto vreme i priča o crncu koji je postao predsednik zahvaljujući Martinu Luteru Kingu Mlađem.
XS
SM
MD
LG