Linkovi

Srbi južno od Ibra za izbore


Predstavnici Srba sa centralnog i južnog Kosova posle razgovora sa predsednikom i premijerom Srbije saglasni su da se na lokalne izbore izađe sa jedinstvenom srpskom listom.

Predstavnici Srba sa centralnog i južnog Kosova pokazali su danas mnogo kooperativniji u odnosu na Srbe sa severa Kosova - posle razgovora sa predsednikom i premijerom Srbije oni su saglasni da se na lokalne izbore izađe sa jedinstvenom srpskom listom.

Predstavnici Srba sa centralnog Kosova i postigli su danas jedinstven stav sa predsednikom i premijerom Srbije da se na predstojeće lokalne izbore izađe sa zajedničkom srpskom listom.

Kako je posle razgovora rekao savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, na sastanku Tomislava Nikolića i Ivice Dačića sa predstavnicima 25 opština sa Kosova i načelnicima svih okruga je istaknuto da rezultat tih izbora neće biti afirmacija kosovske državnosti i da će ovi izbori biti sprovođeni isključivo na osnovu briselskog sporazuma:

"Opštine koje će biti formirane na osnovu ovih izbora neće biti opštine nezavisne države Kosovo, nego će biti srpske opštine preko kojih će predstavnici našeg naroda na Kosovu, na potpuno međunarodno priznat i legitiman način ostvarivati svoja prava", rekao je Djurić.

"Mi, u stvari i nismo imali dileme da li treba izaći na ove izbore od dana potpisivanja briselskog sporazuma, zato što je to preuzeta obaveza koja stoji u briselskom sporazumu", podsetio je Vladeta Kostić, načelnik Kosovskog okruga

A premijer Srbije Ivica Dačić je danas ponovio da niko ne može da zastupa vladu, a da vodi politiku suprotnu njenoj politici. Nakon polaganja venca na spomenik bivšem potpredsedniku SFRJ Aleksandru Rankoviću, Dačić je objasnio da se to ne odnosi na na Srbe koji su zaposleni u školama, bolnicama i opštinama, već isključivo na funkcionere koje imenuje Vlada Srbije:

"Ja sam to njima sve u lice rekao. Rekao sam – zar vi mislite da ćete ostati direktori, da će neko ostati neki inspektor? Zar mislite da je država toliko nemoćna i nevešta da će sada dozvoliti da se neko kocka sa državom."

Sličan stav izneo je danas i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je povodom predstojećih izbora na Kosovu istakao da će većina Srba i na severu i jugu Kosova prihvatiti politiku Srbije i da je važno da razumeju da ne može da se kaže da ste za svoju državu, a da istovremeno radite protiv nje. Sa druge strane, predstavnicima države je važno da ne pokažu silu i bahatost, već želju za razgovorom i dogovorom, dodao je Vučić.
XS
SM
MD
LG