Linkovi

Prirodnjački muzeji 21. veka


Proslava stogodišnjice otvaranja Prirodnjačkog muzeja u Los Andjelesu, 8. juna 2013.
Proslava stogodišnjice otvaranja Prirodnjačkog muzeja u Los Andjelesu, 8. juna 2013.

Tradicionalni prirodnjački muzej je model iz 19. veka. No, prirodnjački muzeji se menjaju, istražujući teme poput konzervacije i ljudskog uticaja na prirodnu sredinu.

U mnogim gradovima, prirodnjački muzeji su mjesto gdje se uglavnom mogu vidjeti fosili dinosaurusa. Koncept tih muzeja se u poslednje vrijeme međutim sve više mijenja, pa se posjetiocima nude neočekivani predmeti i izložbe. To je slučaj i sa Prirodnjačkim muzejom okruga Los Anđeles.

Ovo je mjesto gdje kornjače, pacovi i zmije žive u miru i gdje je bezbjedno posmatrati kravu i iz ove perpsektive.

Posetilac muzeja Tim Voters nije očekivao da će u jednom prirodnjačkom muzeju vidjeti i automobil iz 1902. koji je proizveden u lokalnoj fabrici ili kostim koji je nosila zvijezda nijemih filmova Čarli Čaplin. Sve to se međutim može naći u Prirodnjačkom muzeju okruga Los Anđeles, u okviru nove izložbe pod nazvom “Becoming LA” (Kako je nastao Los Anđeles) koja govori o istoriji grada iz drugačije perspektive. Jedan od dobrih primjera je izloženi eksponat krave kojim se objašnjava kako je sjemenje stranih trava uneseno u područje Los Anđelesa putem stočnog izmeta.

“U okviru naše misije, interpretiramo i istoriju kulture i takodje pokazujemo kako je prirodna sredina uticala na ljude i obrnuto”, kaže Džonatan Džilet iz Prirodnjačkog muzeja okruga Los Andjeles.

Istorija Los Anđelesa nije potpuna bez Holivuda. Ovo je kamera kojom su snimane nijeme komedije. Između filmske industrije i prirodnjačke istorije grada postoji veza, smatraju u muzeju.

“Holivud je bio izuzetno blizu velikog broja prirodnih staništa koja su mogla da predstavljaju druga mjesta širom svijeta”, objašnjava Džilet.

Uz holivudske eksponate, muzej se takođe fokusira na život, tako da se u bašti van zgrade i u laboratoriji unutar zdanja mogu vidjeti žive biljke i životinje.

“U pukotinama na trotoarima ili u dimnjacima zgrada u Los Anđelesu postoji nevjerovatan život. I veliki broj vrsta koje ovdje istražujemo pronalazi načine da živi u gradu, što je slučaj i sa nama”, ističe Kristin Fridrih iz losandjeleskog muzeja.

Fridrih smatra da je riječ o napuštanju tradicionalnog koncepta prirodnjačkog muzeja.

“Tradicionalno, prirodnjački muzej je model iz 19.vijeka, kada su u ormanima izlagane mrtve stvari. Postojao je panel sa natpisom i ljudi bi posmatrali izložbu u zatamnjenim hodnicima.”

Kristin Fridrih ističe da se prirodnjački muzeji mijenjaju, istražujući teme poput konzervacije i ljudskog uticaja na prirodnu sredinu. Timu Votersu se sviđa muzej.

“Cijela izložba je tekuća istorija. Ne prikazuje nam samo davnu istoriju, već i gdje se mi nalazimo u njoj i kako je formiramo.”

Timovom sinu Vajatu više se pak sviđaju stariji eksponati.

“Mislim da su dinosaurusi malo interesantniji od ove izložbe.”

Dinosaurusi će zadržati svoj prostor. Samo će ga sada dijeliti sa živahnijim stvorenjima.
XS
SM
MD
LG