Linkovi

Bez dogovora o sporazumu


Predstavnici Srba sa severa Kosova nisu ni danas postigli dogovor sa Vladom Srbije o briselskom sporazumu. Razgovori će biti nastavljeni 7. maja.

Lideri kosovskih Srba su poručili da referendumu nije naj-bolja opcija i da će zatražiti ocenu ustavnosti i zakonitosti sporazuma sa Pri-štinom pred Ustavnim sudom.

"Ostali smo pri našim stavovima da je sporazum neprihvatljiv jer ugrožava naše vitalne interese. Takođe smo naglasili da je plan o implementaciji sporazuma još gori i potpuno urušava sve, i da je očigledno da iza toga ne postoje dobre namere," izjavio je Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova

Na konferenciji za novinare održanoj posle razgovora sa kosovskim Srbima premijer Ivica Dačić je istakao da sporazum iz Brisela mora da se primeni, kao i da Vlada ima mehanizme da to učini, ali da umesto toga želi da postigne dogovor sa Srbima sa severa Kosova. Dačić je ocenio i da se ovde više ne radi o interesima građana, već o političkoj kampanji u kojoj Vlada, po njegovim rečima, neće da učestvuje:

"Ogromna većina građana je po svim istraživanjima javnog mnjenja za prihvatanje ovog dogovora. Zato što ne vide drugo rešenje. Ako je to već tako, onda ne može niko da vuče celu Srbiju u dalju propast. Mi smo kao Vlada preuzeli odgovornost. Ako ne radimo dobro – smenite nas. Referendum. Zašto nećete referendum? Zato što ćete da izgubite. A nećete posle toga da prihvatite rezultate. Pa šta onda hoćete? Sukob sa celim svetom nije rešenje. A ni sukob sa Beogradom."

Iako su došli u Beograd, današnjem razgovoru sa čelnicima Vlade nisu prisustvovali i predstavnici Srba sa Kosova koji žive južno od Ibra. Osim nezadovoljstva time što ih niko iz vlasti nije pozvao na razgovor, predsednik opstine Štrpce Zvonko Mihajlović je izneo stav i da je sporazum iz Brisela neprihvatljiv jer ugrožava vitalne interesa srpskog naroda:

"Ako me pitate šta je alternativa ovom sporazumu – mogu vam reći da je sve alternativa. Ovaj sporazum je nešto najgore moguće što je moglo da se postigne i on na sve načine predstavlja kapitulaciju Vlade Srbije."

Po rečima Mihajlovića Vlada pravi podelu na Srbe severno i Srbe južno od Ibra, dok je premijer Ivica Dačić poručio da su predstavnici Vlade spremni za razgovor i da su njihova vrata uvek otvorena.
XS
SM
MD
LG