Linkovi

Oslobađajuća presuda za deportaciju


Slike nekih od Muslimana koji su deportovani iz Crne Gore u maju 1992.
Slike nekih od Muslimana koji su deportovani iz Crne Gore u maju 1992.

Devetorica pripadnika MUP-a Crne Gore bili su optuženi da su predajom preko 100 Muslimana izvršili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Devetorica pripadnika MUP-a Crne Gore, oslobođeni su optužbi da su kršeći Ženevsku konvenciju, priotivzakonito uhapsili i predali preko 100 Muslimana vlastima Republike Srpske u maju 1992. kao jednoj od strana u ratnom sukobu.

Današnja presuda je druga oslobađajuća u procesu deportacija. Prvu, koja je donešena u martu prošle godine, ukinio je Apelacioni sud i postupak vratio na ponovni postupak.
Prema optužnici Boško Bojović, bivši šef SDB-a, Radoje R. Radunović, Milorad M. Ivanović, Duško Bakrač, Milisav-Mića Marković, Milorad D. Šljivančanin, Božidar J. Stojović, Sreten Lj. Glendža i Branko Bujić, bili su optuženi da su izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva..

Sudija Milanka Žižić kazala je, obrazlažući presudu, da su optuženi postupali po naredbi tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Pavla Bulatovića - da se osobe koje su u Crnu Goru došle iz Bosne i Hercegovine vrate na teritoriju te zemlje. Branioci okrivljenih tvrde da se pokazalo kao tačno što je odbrana u završnim riječima istakla -da je tužilaštvo lutalo kroz međunarodne konvencije u ovom predmetu.

Tužilaštvo je više puta je mijenjalo optužnicu. Branioci, međutim, ističu da je dokazano deportovani nisu imali status izbjeglica, a da optuženi nisu bili pripadnici oružanih snaga, te da je ono što im je stavljeno na teret, pogrešno interpretirano.

U Bošnjačkoj stranci tvrde da oslobođajuća presuda optuženima za deportaciju, unišava institucije, ideju pravde i ponišava ne samo Bošnjake, već i sve građane kojima su pravda i istina na srcu.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Rifat Rastoder kazao je da ne ulazi u procjenu lične krivice opruženih, ali da će presuda ostati crna mrlja u istoriji crnogorskog sudstva i tužilaštva.

Centar za građansko obrazovanje smatra da nije dobro što sve optužnice za slučajeve ratnih zločina pred crnogorskim sudovima padaju i da treba utvrditi je li to odgovornost tužilaštva ili sudstva.
XS
SM
MD
LG