Linkovi

Čikago dobio prvu gradonačelnicu Afroamerikanku


Gradonačelnica Čikaga, Lori Lajtfut, govori tokom ceremonije svoje inauguracije, u Čikagud, 20. maja 2019.
Gradonačelnica Čikaga, Lori Lajtfut, govori tokom ceremonije svoje inauguracije, u Čikagud, 20. maja 2019.

Istorija se stvarala u Čikagu kada je Lori Lajtfut položila zakletvu kao prva Afroamerikanka na poziciji gradonačelnika trećeg najvećeg grada u zemlji.

"Godinama govore da Čikago nije spreman za reforme. Postaćemo spremni, jer reforma je ovde", rekla je Lajtfut kratko nakon što je položila zakletvu za stupanje na dužnost.

Čikago pokušava da prekrene svoju reputaciju grada nasilja preplavljenog policijom i korumpiranim zvaničnicima.

"Ni jedan zvaničnik, ni jedan zvaničnik u gradu Čikagu, izabran ili postavljen, nikad ne bi trebalo da profotira od svoje funkcije. Nikad, nikad", rekla je Lajtfut kratko pre potpisivanja uredbe kojom se sužavaju neka ovlašćenja šefova kvartova.

Lajtfut je takođe oobeđala reformu policije u gradu koji se suočio sa 769 ubistava u 2016. i činjenicom da je samo jedan deo tih zločina rešen.

Lajtfut se takođe suočava sa deficitom budžeta od 250 miliona dolara za narednu godinu i moraće da ispregovara nove ugovore sa policijom, vatrogascima i javnim učiteljima.

Lajtfut, 56-ogodišnja demokratkinja, bivša je američka savezna tužiteljka. Ona je, takođe, prva otvoreno gej osoba na čelu Čikaga.

XS
SM
MD
LG