Linkovi

Žuta čaplja iz Srbije u izboru za najlepšu poštansku markicu Evrope


Poštanska markica Pošta Srbije sa motivom žute čaplje, kojom Srbija učestvuje na takmičenju za najlepšu poštansku markicu Evrope. (Foto: Pošte Srbije)

Poštanska markica "Pošta Srbije", na kojoj je slika žute čaplje, nadmetaće se ove godine u konkurenciji od 49 zemalja za najlepšu poštansku marku u Evropi.

Srbija na ovim takmičenjima učestvuje od 2002. godine, a tema ovogodišnjeg nadmetanja za najlepšu prigodnu poštansku marku emisije EVROPA, koje organizuje Asocijacija javnih poštanskih operatora PostEvropa, su ptice, a žuta čaplja je, kažu u "Pošti Srbije", odabrana zbog svoje neobičnosti.

"Opredelili smo se da na takmičenje pošaljemo žutu čaplju kao našu pticu zato što ima neku mistiku u koloritu, jako je neobična i veoma se razlikuje od svih ostalih maraka koje smo videli da su objavljene za onlajn takmičenje", rekla je direktorka Radne jedinice "Srbijamarka" u Pošti Srbije Marina Kalezić.

Ona je podsetila da je Srbija od početka održavanja takmičenja jedanput osvojila prvu nagradu na onlajn takmičenju, u kome se za pobednika glasa putem interneta, tako što se klikne na odabranu markicu među pounuđenim.

To je, kaže, bilo 2014. godine kada je Pošta Srbije izdala dve prigodne poštanske marke za emisiju EVROPA pod nazivom "Nacionalni muzički instrumenti" – sa motivima svirale i gajdi.

Marka sa motivom gajdi dobila je najviše glasova, a autor likovnog rešenja za tu marku je Nadežda Skočajić, akademski grafičar i jedna od kreatora poštanskih maraka i vrednosnica Pošte Srbije.

Onlajn glasanje ove godine počelo je devetog maja, sprovodi po principu „jedan klik jedan glas“ na sajtu PostEvrope i traje do devetog septembra, a proglašenje najlepše markice održaće se na engleskom ostrvu Džerzi od 10. do 11. oktobra, kada zaseda plenarna skupština PostEvrope.

Za najlepšu poštansku markicu može se glasati ovde.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG