Linkovi

Žene u Saudijskoj Arabiji uskoro za volanom


Na ovoj slici od 29. marta 2014. Aziza al-Jusef vozi putnički automobil na ato-putu u Rijadu, u okviru kampanje da se suprotstavi zabrani vožnje za žene. (Foto: AP/Hasan Jamali)
Na ovoj slici od 29. marta 2014. Aziza al-Jusef vozi putnički automobil na ato-putu u Rijadu, u okviru kampanje da se suprotstavi zabrani vožnje za žene. (Foto: AP/Hasan Jamali)

Žene u Saudijskoj Arabiji deli samo nekoliko nedelja od sticanja prava na vožnju i pripreme za veliki dan uveliko su u toku. Dok neke od njih i dalje uzimaju časove vožnje, ima onih koje su već odabrale svoj automobil i jedva čekaju da pritisnu papučicu za gas.

Za samo mesec dana Saudijke će moći legalno da sednu za volan. U međuvremenu, na sajmu automobila namenjenom isključivo novim vozačima, dame su dobile šansu da se pripreme za vožnju.

“Veoma sam srećna i želim da pogledam automobile, dostupne modele, istražim koji mi najviše odgovara, kolika je cena i koje su opcije.”, rekla je Nisri Sulejmani, jedna od posetiteljki sajma.

Žene u Saudijskoj Arabiji jedva čekaju da sednu za volan
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Kako bi unapred iskusile delić onoga što ih očekuje mnoge žene odlučile su se za simulatore vožnje.

Poboljšanje mobilnosti žena, pružanjem pristupa sopstvenom vozilu, dobrodošao je potez, rekla je jedna Saudijka.

Za svakog posetioca ili posetiteljku sajma instruktori su pripremili osnovni kurs iz vožnje, kako bi ih upoznali sa saobraćajnim pravilima.

“Kunem vam se, osećaj je neverovatan, ali najvažnije je imati hrabrosti i ukloniti bilo kakav strah. Jako sam srećna.”, objasnila je polaznica škole Lama Al Sabag.

U dekretu objavljenom prošlog septembra, kralj Salman izdao je naredbu da ukida zabranu vožnje za žene, koja stupa na snagu u junu. Prema izveštajima, ova odluka mogla bi doneti Saudijskoj Arabili devet miliona novih vozača i podići prodaju vozila za 20 odsto.

XS
SM
MD
LG