Linkovi

Željko Bodrožić novi predsednik NUNS-a


Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (foto: Medija centar, Beograd)
Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (foto: Medija centar, Beograd)

Nezavisno udruženje novinara izabralo je na izbornoj skupštini novinara Željka Bodrožića za svog novog predsednika.

Na skupštini u subotu glasalo je 117 članova NUNS-a, Bodrožića je podržalo 106, dok je nevažećih bilo 11 listića. Usvojen je i izveštaj o radu.

Bodrožić se zahvalio na ukazanom poverenju i rekao da će se u narednom periodu NUNS suočiti sa "narastujućim problemima na medijskoj sceni" i nastaviti dalji aganžman na odbrani medijskih sloboda, prenose mediji.

Bodrožić je pre glasanja rekao da je NUNS udruženje koje je od osnivanja svakoj vlasti bilo konfrontirano, jer se od prvog dana zalaže za slobodu izražavanja i mišljenja i novinarska prava.

Najavio je da će članstvo NUNS-a u narednom periodu obići sva mesta širom Srbije u kojima to udruženje ima svoje poverenike, kako bi se njihov rad osnažio kroz pronalaženje projekata za njih.

"Mi se nalazimo pod režimom koji u mnogome podseća na onaj iz '90-ih godina prošlog veka, samo što sad nema rata i pucanja. To je razlog da se zbijemo i ojačamo udruženje, uprkos svim podmetanjima svih ovih godina", kazao je Bodrožić.

Govoreći o problemima sa Medija centrom, Bodrožić je rekao da je to dugo godina bio teret NUNS-a i da je udruženje kao osnivač brinulo kako da pokrije gubitak MC-a. NUNS je, nastavio je, godinama plaćao kiriju za Medija centar, koji taj novac nije vraćao, pa je nastao dug zbog kojeg je udruženje moralo da pozajmi novac od firme Dragana Đilasa "Multikom", ali da ta sredstva nisu potrošena za ono za šta su uzeta.

Bodrožić je naveo da je dug NUNS prema gradu Beogradu narastao na 7,5 miliona dinara i da je napravljen dogovor o reprogramu koji predviđa da bi se uplatom od četiri miliona izbrisao celokupan dug, a rešenje je bilo prodaja osnivačkih prava Demostatu. Rekao je da će 2,8 miliona biti uplaćeno odmah, a 1,2 miliona iz dividende, nakon što je NUNS izabrao "manje loše rešenje, jer ima izvršitelje pred vratima".

XS
SM
MD
LG