Linkovi

Žandarmi proglašeni krivim za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog


Arhiva - Pripadnici Žandarmerije ispred zgrade Predsedništva u Beogradu.
Arhiva - Pripadnici Žandarmerije ispred zgrade Predsedništva u Beogradu.

Sedmorica pripadnika niškog odreda Žandarmerije proglašeia su krivim i osuđeni na uslovne kazne od osam meseci zatvora zbog prekoračenja dozvoljene sile prilikom intervencije tokom Parade ponosa 2014. godine, kada su reagovali protiv Andreja Vučića i Predraga Malog, braće predsednika Srbije Aleksandra Vučića i autkelnogministra finansija Siniše Malog.

Sud je na ponovljenom suđenju ustanovio da su žandarmi koristili silu kako bi Vučiću i Malom i dvojici vojnih policajaca u njihovoj pratnji silom naneli povrede kako bi ih protivzakonito kaznili, prenose mediji.

Policajci će kazne služiti ukoliko u naredne tri godine počine bilo koje krivično delo.

Žandarmi su i u prvostepenom postupku bili osuđeni na uslovne kazne zatvora, ali je Apelacioni sud ukinuo tu presudu i vratio je na ponovno suđenje.

Odbrana je završnim rečima insistirala da nije bilo prekoračenja primene prinude, već da su policajci reagovali u skladu sa zakonom.

Odbrana je takođe sugerisala da žandarmi ne mogu da budu osuđeni za napad na vojno lice u vršenju službe, pošto su dva vojna policajca tog dana pratila Vučića i Malog, što zakon ne predviđa.

Tužilaštvo je tražilo osuđujuću presudu presudi, tvrdeći da snimak incidenta nedvosmisleno pokazuje da su policajci koristili silu koja nije srazmerna situaciji.

Tužilac je takođe isticao da su se četiri oštećena uredno legitimisala pre napada, kao i to da nisu inicirali konflikt.

Ovaj slučaj će se ponovo naći pred Apelacionim sudom, koji ovoga puta neće moći da ga vrati Višem sudu.

XS
SM
MD
LG