Linkovi

Štrajk zbog penzione reforme u Francuskoj ulazi u drugi dan


Putnici na železničkoj stanici u Parizu čekaju prevoz dok traje štrajk želeničkih i transportnih radnika, 6. decembra 2019.
Putnici na železničkoj stanici u Parizu čekaju prevoz dok traje štrajk želeničkih i transportnih radnika, 6. decembra 2019.

Štrajk zbog planiranih reformi penzionog sistema, koji je paralisao veći deo Francuske, u petak je ušao u drugi dan.

Zabrinutost da bi predložena rešenja za penzionisanje mogla da nateraju milione ljudi da rade duže ili da uživaju manje benefita, izazvala je štrajk koji je zaustavio veći deo zemlje.

Desetine hiljada radnika u Francuskoj napustilo je svoja radna mesta u četvrtak nakon što su sindikati proglasili štrajk na nacionalnom nivou protiv plana predsednika Emanuela Maktrona o reformi penzionog sistema u Francuskoj.

Štrajk je usporio prevoz, izazvao zatvarane većine škola, ostavio bolnice bez dovoljno osoblja, kao i ostale bladine službe.

Većim delom mirne demonstracije održane su u Parizu i u preko 20 gradova širom zemlje.

Međutim, do nasilja je došlo u blizini Palate Republike u istočnom Parizu, gde su se okupile hiljade demonstranata. Neki demonstranti zapalili su jednu prikolicu na građevini, a policija je odgovorila bacanjem suzavca, rekli su svedoci.

Policija je takođe upotrebila suzavac protiv demonstranata u severoistočnom gradu Nansu i u Lionu, gradu na jugoistoku.

Sindikalni lideri obećali su da će nastaviti protest dok Makron ne bude odustao od predloženih promena penzionog sistema, a za koje zvaničnici priznaju da će prisiliti zaposlene da rade značajno duže.

Zvaničnici su dali tek nekoliko detalja u vezi sa svojim planom, ali Makronov kabinet saopštio je u četvrtak da će premijer Edvard Filipe okvir predloženih promena predočiti naredne nedelje, nakon pregovora sa sindikatima.

Štrajk je test za političku veštinu Maktrona, bivšeg investicionog bankara koji je pobedio na predsedničkim izborima na osnovu obećanja da će promeniti Francusku.

XS
SM
MD
LG