Linkovi

Španija zamenila Italiju kao glavna destinacija za migrante


Migrant spasen u Mediteranu stiže u luku Malaga na jugu Španije.
Migrant spasen u Mediteranu stiže u luku Malaga na jugu Španije.

Španija je pretekla Italiju kao destinacija broj jedan za migrante koji prelaze Mediteran u pokušaju da stignu do Evrope. Najnovije cifre evropske pogranične agencije Fronteks pokazuju da je broj migranata koji su došli u Španiju skočio za 166% u odnosu na pre godinu dana, na skoro 6.400 u junu. Među tim migrantima, najveći broj dolazi iz Maroka, Gvineje i Malija. S druge strane, broj migranata koji koriste takozvanu centralnu mediteransku rutu prema Italiji i Malti je opao za oko 3.000, odnosno 87% u odnosu na jun 2017.

Italijanska vlada je odbacila kritike svoje tvrde politike prema imigraciji, posle protesta ispred Ministarstva unutrašnjih poslova, koje su demonstranti otpužili da je odgovorno za smrt migranata na moru. Rim je zabranio brodovima nevladinih organizacija da migrante koje spasu u moru iskrcavaju u italijanske luke.

Ove nedelje je španska humanitarna organizacija za spasilačke operacije u moru pronašla migrantski brod koji je doživeo brodolom nadomak obale Libije u Sredozemnom moru. U olupini su pronađena tela žene i deteta, dok je druga žena spasena živa. Nevladine organizacije optužuju libijsku obalsku stražu i jedan trgovinski brod koji se nalazio u blizini mesta nesreće da su napustili migrante.

"To je direktna posledica nedozvljavanja nevladinim organizacijama, koje spasavaju živote u Mediteranu, da rade ovde", rekao je Oskar Kamps iz španske nevladine organizacije Proaktiva, koja je pronašla uništeni brod u utorak na oko 80 nautičkih milja od Libije.

Ranije ove nedelje, pet drugih evropskih zemalja - Francuska, Španija, Nemačka, Malta i Portugal - pristali su da smeste 450 migranata koje su spasili brodove italijanske vlade, nakon što je Rim prvobitno odbio da ih primi. Ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini napisao je na Tviteru - "Čvrstina i doslednost se isplate."

“Moj cilj je spasiti sve, pomoći svima, izlečiti sve, nahraniti sve, ali izbeći da svi dolaze u Italiju", kasnije je rekao novinarima.

Ujedinjene nacije procenjuju da se svaki sedmi migrant koji prelazi Mediteran udavio od kada je Italija uvela zabranu brodova nevladinih organizacija. "Italijanska tvrda politika je smanjila broj migranata ali je cena tragična, a Evropska unija se trudi da formuliše pravi odgovor", kaže za Glas Amerike analitičar Luiđi Skacieri iz Centra za evropske reforme.

Za to vreme, malo je verovatno da će Španija videti tako veliki broj migranata kao onaj koji je prešao iz Libije u Italiju proteklih godina. "Zato što bi polazna tačka sa afričke strane bio Maroko, koji, za razliku od Libije, nije skoro propala država", kaže Skacieri.

Ukupan broj takozvanih "neregularnih" prelazaka migranata u EU u prvoj polovini 2018 bio je veći od 60.000, skoro upola manji nego pre godinu dana.

XS
SM
MD
LG