Linkovi

Španija spasila 334 migranta iz Mediterana, četvoro nije preživelo put


Član organizacije Open Arms spasava migrante u Mediteranu (arhivski snimak)

Španska pomorska spasilačka služba spasila je 334 migranata i izvukla četiri tela iz brodova koje je presrela a koji su pokušavali da se domognu Evrope prelaskom preko Sredozemnog mora.

Spasilačke službe saopštile su da je njihova patrola došla do devet različitih brodova koji su prevozili migrante koji su napustili afričke obale ovog vikenda.

Na jednom čamcu pronađena su tela četvoro ljudi zajedno sa 49 migranata. Još nije utvrđen uzrok njihove smrti.

Zbog nasilnih sukoba i ekstremnog siromaštva, desetine hiljada migranata pokušava da stigne do obala južne Evrope svake godine, prelaskom Mediterana u brodovima krijumčara. Većina tih brodova nije prikladna za plovidbu otvorenim morem i hiljade migranata se utope svake godine.

Prema podacima UN-a, najmanje 785 migranata je umrlo do sada prilikom prelaska Sredozemnog mora. U prvih pet meseci 2018, ukupno 27.483 migranata je stiglo do evropskih obala a 7.614 je doputovalo u Španiju.

Za to vreme, libijska obalska straža je presrela 152 migranta, uključujući žene i decu u Sredozemnom moru, u dva broda koja su zaustavljena u subotu kod obale zapadnog okruga Zuvara i prestonice, Tripolija. Migranti su prebačeni u pomorsku bazu u Tripoliju.

Libija je utonula u haos posle pobune protiv predsednika Gadafija 2011. i sada je podeljena između rivalskih vlada na istoku i zapadu. Zbog bezakonja, postala je popularna destinacija za migrante da tu počnu putovanje ka Evropi u bekstvu od siromaštva i sukoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG